perjantai 2. kesäkuuta 2017

Lasten kuvat facessa

Kirjoitin kuvistani varsinaissuomalaisessa Fb ryhmässä. Olen asunut tuossa kunnassa aikanaan 19 vuotta. Hauskoja muistoja, surullisia muistoja.
-
Jokunen päivä sitten ryhmän jäsen rankaisi lapsiajoukkoa laittamalla heidän kuvansa sosiaaliseen mediaan. Lapset olivat leikkineet autotiellä kirjoittajan mielestä asiattomasti. Sensijaan, että olisi auttanut lapsia ymmärtämään teon, vienyt heidät kotiin ja puhunut vanhemmille, hän käytti yleistyvää tapaa rankaista, lataamalla "syyllisten" kuvat nettiin moittivan tekstin kanssa.
-
Kirjoitin vastauksen - jossa siteerasin Mannerheimin lastensuojeluliiton verkkoasiantuntijan lausuntoa, jolloin kyseinen Lietoaiheinen FB r
yhmä poisti kirjoitusoikeuteni samantein. Minut siis bännättiin - koska koetin suojella lapsia.
-

Mannerheimin lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen sanoo, että asia on yksiselitteinen.
"Jos kuva lapsesta on tunnistettava, se kuuluu henkilötietolain piiriin.
Henkilötietolain mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Tällöin kuvaa ei siis saa julkaista ilman kuvassa esiintyvän – eli lapsen itsensä lupaa.
Jos lapsi on niin pieni, että hän ei voi itse arvioida, haluaako kuvansa julkaistavan vaiko ei, kuvaa ei saisi julkaista. Vanhemmat eivät omista lastensa yksityisyyttä, Iivonen muistuttaa."

Lähde IS.


 Somevaaroja lasten kuvien suhteen:

1. Pedofiileillä on käytössään softia, jotka hakevat lasten kuvia verkosta eri tarpeisiin.
Kukaan vanhempi ei halua, että pedofiili vaikkapa masturboi oman lapsen kuvan päälle jonkun erityistarpeensa takia - löydettyään tarpeeseensa sopivan kuvan verkosta.

2. Lapsia voidaan kaapata ( Suomessa ei vielä tapausta vaikka uhkia ja läheltä piti tilanteita on ollut - koska kuvissa voi olla tunnistettavia maiseman osia tai GPS geotageja - joista paljastuu olipaikka. Tämä koskee esimerkikisi huoltajuuskiistoja.

3. Lapsen yksityisyys on ehoton, sitä ei saa murtaa - vaikka ei pitäisi lapsen teoista. Myymälävarkaankin tunnistettavan kuvan esittäminen verkossa on rikos.

4. Kaikki verkkoon ladattu sinne jää ja siellä pysyy, siksi lapsiin negatiivisesti suhtautuva kuva tietoineen saattaa sukeltaa esiin kymmen vuoden kuluttua ja tuhota lapsen elämän.
-

Lisää asiasta kirjoitettua mediassa:

PIENTEN lasten vanhemmat viihtyvät yhä enemmän sosiaalisessa mediassa, ja moni jakaa kuvia ja tietoja lapsistaan. Asiantuntijoiden mukaan vanhempien someosaaminen on kuitenkin heikoissa kantimissa. Lastensuojelun Keskusliiton lapsille ja nuorille toteuttamassa kyselyssä vanhemmat saivat melko kylmää kyytiä. Lähes 60 prosenttia nettikyselyyn vastanneista 900 alaikäisestä oli sitä mieltä, että vanhemmat toimivat somessa heidän vahingokseen.
Lähde HS 20.4.2016
-
Poliisi huolestui ilmiöstä: Lasten kuvia somessa julkaisseihin vanhempiin oltu yhteydessä oudoilta tahoilta - "Voinko pyytää tytärtänne treffeille"
Lähde IL 16.12.2016 klo 20.12
-
Vanhemmista oman lapsen puuhien esittäminen julkisesti saattaa tuntua harmittomalta, mutta pahimmassa tapauksessa tarinat lähtevät netissä kiertoon ja saattavat lapsen noloon valoon.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton erityissuunnittelija Satu Valkonen muistuttaa, että lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan sama yksityisyydensuoja kuin aikuisella. Suomessa sopimus on voimassa lakina. Kyse ei siis ole suosituksesta, Valkonen painottaa.
Toisten lapsia ei saa esitellä
Jos aikoo laittaa lapsen kuvia nettiin, siihen on oltava sekä vanhemman että lapsen suostumus. Pienet lapset eivät kuitenkaan aina itse ymmärrä, mitä kuvien julkaiseminen netissä tarkoittaa, ja käytännössä aikuisen tehtävä on suojella lasten kunniaa ja mainetta.
Kaikki aikuiset eivät tätä tiedä, vaan julkaisevat kysymättä tuttujen ja puolituttujen lapsista kuvia Facebook-päivityksissään.

Lähde Unionimedia, Terhi Nieminen
-
Kirjoitan tästä, koska some on vaarallinen paikka. Tässä yhteydessä alkuperäisen päivityksen kirjoittaja alkoi sättiä ja valehdella minusta varoitukseni jälkeen. Nuo tekstit ovat nyt ikuisesti verkossa. Ikävää ja surullista. Olen lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja ja luennoin mediakritiikistä ja intimiteettisuojasta ja olen ollut myös sotakuvaaja ajoittain 40 vuotta.