maanantai 20. maaliskuuta 2017

MTV antaa kuvausohjeita ( hauskat)

Mainosteleviso kunnostautuu antamalla kuvausohjeita.


1.  Linssinsuojuksella ei tee yhtään mitään. Se on vain haitaksi. Kuvaajan kannattaa ostaa ns "protector" suodin objektiivin eteen ja jättää se siihen, kunnes se on naarmuilla ja sitten heittää vesilintua. Vastavalosuoja turvaa objektiivia oikein hyvin. Turhia esteitä ei pidä kasata kuvaamiselle. Kameralaukkukin on turha vehje. Kanna yhtä myllyä olalla ja opettele näkemään ympäristösi mieluummin kuin laukkusi sisältö.

2. Mallin silmien aukiolon kuvaaminen on kuvaajan asia - ei kameran sarjalaukaisun. Lisäämällä ruutuja ei ole juurikaan merkitystä oppimisen kannalta- koska silloin opettaa itsensä vain epävarmaksi. Jos kuvaaja ei itse näe ratkaisevaa hetkeä, ei kamerakaan sitä voi tehdä....ainakaan vielä :-)

3. Tsimppauksesta olen 110% samaa mieltä. Se on harvinaisen typerää ja haittaa kuvaamiseen keskittymistä..peitä näyttö pahvilla tai laita se kiinni..katso kuvat kotona ruudulta. Sensijaan niin hienon eläimen kuin apina - vertaaminen valokuvaajaan on loukkaus koko viidakkoa kohtaan.

4. Käyttöohjeista olisi hyötyä, jos ne olisi suomennettu edes auttavasti. Luulen, että konekielellä suomeksi käännetyistä manuaaleista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kannattaa opetella lukemaan valokuvausenglanninkielisiä manuaaleja, niissä on frame frame eikä ikkuna - kuten jossain näkyi käännetyn. Valokuvaussanasto on englanniksi luotettavimmillaan.

4. 50 millinen on yksi pienimpiä objektiivejä, yleensä merkittävästi pienempi kuin kittizoom. Vaikka olen ammattikuvaaja, niin 90% kuvista otan 28-70 optiikalla. Kuvien laatu ei objektiivin vaihdosta ihmissilmin nähden parane. Ihan sama se käytännössä on 35 tai 135 millisellä. Kirjoittajalla on mennyt termit sekaisin.  Minä myös ryhdistäytyisin nämä pölinät luettuani amatöörinä - mutta ostaisin valokuvauksen oppikirjaksi Langfordin Basicin...uuden objektiivin sijaan. Aivan sama mitä sinulla on kamerassa kiinni - jos et ikinä kykene ajattelemaan visuaalisesti. Ajatteluun taas et kameraa tarvitse.

Ei näillä MTV ohjeilla valokuvaaminen parane - mutta on saatu joku toimittaja UP:n jaloista pois hetkeksi.