keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Aamulehtikin osaa (kujo)


Tampereella opiskeleva lapseni muistaa minua silloin tällöin kaupungin valtalehden tekemisillä ja tekemättä jättämisillä. Koska olen HS:n tilaaja, niin olen siihen jatkuvasti suhteessa - joka tuottaa joka aamu kauhun hetkiä ja liikaakin bloggauksia. Aamulehden vain selaan läpi kirjastossa ja aika harvoin. Siksi namulehti jää vähemmälle huomiolle.
-
AL:stä jää mieleen omituiset sinisävyiset kokosivun grafiikat... lapseni mukaan lehti on lisäksi keskittynyt Juusokarhuna esiintyvän kuvataiteilijan elintoimintojen perkaamiseen ja hunajakeräyksiin..plus pipojen kutomiseen.
Jokin aika sitten lehti uutisoi näyttävästi videolla varustettuna kaupungin kovimman kuorsaajan löytymisestä. Parasta piereskelijää kuulemma haetaan nyt.
-
Aamulehti oli kova sana vielä kymmenkunta vuotta sitten...siellä oli erittäin korketasoista urheilua ja hyvää kriittistä yhteiskuntakuvaa. Oli huippukuvaajia kuten Palmu, Saarinen ja Lehtoranta ym. Mutta tänään lehdet ajavat ammattilaisten työt alas ja alennusmyyntifreet tekevät ne kuvaukset - joissa ammattitaitoa vaadittaisiin.
-
Alma  ja Aamulehti koettivat 89-90 ottaa itselleen Associated Pressin kuvalinjan yksinoikeudella. Ei onnistunut, mutta Alma sai tapettua Pressfoton ja siis Suomen parhaan kuvaajayhteisön ikinä. Sitten Alma loi katseensa UuteenSuomeen ja tappoi sen. Alman kalmankäsi on vieraillut mediassa kokoajan. Viimeksi Alma tappoi lappilaisilta kahdesta sen paremman lehden.Tässä Juusokarhulehteen kuvaavan Silja Viitalan kova veto aiheesta -Pyöräilijät ja kypäränkäyttöpakkomielipiteet. Kuvassa ei tosin ole pyöräilijää, eikä kypärää, eikä pakkoa, eikä liikennettä..pönötyskin on softia.
-
Jos Valmusressukkalle ehdotin rätillä ympäri korvia vetelyä kamalien kuviensa takia niin Viitala ansaitse viikon koppia ja vettäjaleipää tästä hirveydestä.
Syyttää voi minua..olen opettanut kolme kertaa Viitalaa Tampereen UNI:ssa. Mutta liian myöhään se kaikki tuli opiskelijoille, joita ao kuvajournalismikoulutus on laiminlyönyt vuosia. Ne jotka jaksavat - ovat valittaneet opetuksen heikosta tasosta YO:n rehtorille useina vuosina. Vähänpä tuo auttoi tästäkin "kuvasta" päätellen.
-
Lue otsikko ja katso kuvaa.
Koeta sitten ymmärtää nopeasti 5 sekunnissa, mikä niiden konteksti ja synkroni on lukematta pitemmälle. Hyvä kuitenkin, että roskapöntöt on ihan skarppeja. Se on sentään jotain.