maanantai 1. tammikuuta 2018

Entä raha?


Me elämme työllämme. 
Ne onnekkaat, joilla on työ, saavat siitä rahaa. Rahalla he ostavat ruokaa ja maksavat vuokran, lääkkeet, matkat työhön ja lasten kulut. Paitsi yhä useammat valokuvaajat, jotka joutuvat antamaan ilmaiseksi osaamisensa.
-
Tämä on hyvin tärkeää, sillä valokuvaus on ainoa työ Suomessa, jota pitää yhä useammin tehdä ilmaiseksi ja mitä useammin sitä tekee ilmaiseksi, sitä useammin sitä vaaditaan ilmaiseksi. Olemme viittä vailla kaksitoista kohdassa ammatin todellisen luonteen täydellisen muuttumisen suhteen. Onko jo niin, että kuvaajan pyytäesssä rahaa työstään, häneen suhtaudutaan ällistyneen vihamielisesti tyyliin:
"Ei täällä muutkaan ole rahaa pyydelleet."Yllä oleva scrc on YLE:n uutisesta
YLE ottaa amatöörikuvaajien kuvat esimerkiksi sääennusteen alun taustakuviksi, mutta ei maksa niistä mitään, vaan jopa myy niitä eteenpäin.
Tästä aiheesta ja toiminnan seurauksista ammattilaisten suhteen, olen kirjoittanut riittämiin YLE:n eri päälliköille, koskaan saamatta vastausta, vaikka osan heistä voi rinnastaa viranomaiseen, joilla on vastaamisvelvoite lain mukaan.
-
Ei niin, että ammattikuvaajat menettäisivät rahaa amatöörin antaman yhden sumukuvan takia, vaan yleisemmin. Maan suurin toimija ei ymmärrä - minkä viestin se välittää kuvia tarvitseville vaatimalla valokuvat ilmaiseksi.Post Scriptum:
Jotain olen saanut aikaan. Yhä harvemmaksi on käynyt niiden valokuvakilpailuiden joukko,  joiden tarkoitus on vain kerätä firman kuvapankki täyteen ja antaa voittajalle suklaalevy. Kirjoitin valehtelematta kymmeniin kilpailuorganisaatioihin ja moitin lempeästi toiminnan moraalittomuudesta ja esitin sääntämuutoksia. Joskus jopa onnistuin. Tätä teen jatkossakin.