perjantai 29. joulukuuta 2017

Työttömät saunan taakse ja PUM!

Olin työtön 1.6.2011- 1.5. 2017. Olin hyväosainen, vetelehdin ns. eläkeputkessa, joka vastasi ansiosidonnaista. Kävin ensin Keravan ja sitten Järvenpään TE toimistoissa nöyryytettävänä kerran vuodessa. Tapahtumat, jotka johtivat työttömyyteen olivat lievästi sanottuna vit.....sia.
Minulla oli vankka asiakaskunta 2007 ja pudottuani rattailta 2011, heitä ei ollut jäljellä ainuttakaan. Kolmen vuoden aikana palkkiotaso oli laskennut kaksi kolmasosaa. Kun peruskeikka ( esim gallup, lyhyt haastattelu/peruspärstä ym.) tuotti 150 €  2007, se tuotti 50€ kesäkuussa 2011. 

Mutta minä halusin tehdä töitä, mitä tahansa. Olin aktiivimallinen, nääs.
-
Kävin TE toimistossa ensimmäisen kerran ollessani 59 vuotias. Kysyin neuvontahenkilöltä oliko hänen kauttaan kukaan ikäiseni koskaan saanut duunia. Henkilö puhkesi nauramaan. Päättelin, että tästä tulikin haasteellista. Lähes 200 hakemusta myöhemmin -helmikuussa 2017 annoin periksi. Noista hakemuksista oli noin 140 avoimia ja loput juuri niiden osaamisalueiden töitä, joista tiesin kaiken. Kertaakaan en päässyt haastatteluun. Hyrylän varuskuntaan haettiin sotakuvauskouluttajaa. Ajattelin, että voisin antaa tuossa kaiken osaamiseni, minä kun olen (ollut) ihan oikea sotakuvaaja. Olin aktiivimallinen, nääs.
Pääsinkö haastatteluun 😀 Siihen loppui yritys, plop zädäng crash doing.
-
Opin seuraavaa.
TE toimisto on rankaisuapparaatti, jossa nauretaan avoimesti tuskaiselle ihmiselle.
Minulle ei ollut mitään apua ao. virastosta kertaakaan, vaikka sitä apua aidosti pyysin.
Olisin tehnyt mitä tahansa muuta, kuin tuijottanut seiniä himassa.
Olin valmis hamppareita paistelemaan tai siivoamaankin, vaikka selkäparkani on suurinpiirtein kolmessa palassa. Suora kontakti työnantajiin tai Te-toimistossa rukoilu....sama lopputulema..
Liian vanha, joka paikassa...liian vanha. Sama laulu yhä uudestaan, erillaisilla kiertoilmaisuilla läväytettynä naamalle. Osaamisella, innolla, luotettavuudella ei mitään merkitystä.
Katselin ihmisiä te-toimistolla. Tulivat sisään, viranomainen tuijottelee seiniä ja kyselee jotain ja antaa uuden ajan.Seuraava sisään. Pelkoa kun sinne menee, turhautumista kun siellä on ja toivottomuutta, kun sieltä lähtee. Suomalainen viranomainen suojelee itseään ja työtään. Ei hän asiakkaistaan välitä.
-
Keksin juuri loistavan ajatuksen
, jolla Suomen työttömyys puolitetaan.
Se menee näin.
Meillä on noin 350000 työtöntä, josta puolet on noin 175000. Eikö.
Joka toinen työtön määrätään sen joka toisen työttömän aktiivimallivalvojaksi. Valvoja tarkkailee vierestä valvottavan aktiivisuutta, vaikkapa 12h per vuorokausi ja raportoi jonnekin, väliäkö hällä minne, vaikka Savonlinnan vesilaitokselle?
Puolen vuoden kuluttua osat vaihtuvat. Rahoitus saadaan irtisanomalla kaikki TE toimistojen väki, eihän heillä mitään merkitystä ole. Lisärahoitus saadaan säätämällä laki - jossa korkein käteen jäävä rahasumma saa olla 4000 euroa. Ylimenevä nipistetään rikkailta rankaisuveron muodossa työllistävään toimintaan....
Keksin siis juuri ikiliikkujan, taputuksia......kiitos.


Mikkelin Te toimistossa suunnitellaan, että työtöntä voi nöyryyttää ja samalla kohottaa kuntoaan himassa laiskottelun sijaan. Niinpä työtönpaskiaiset pannaan loikkimaan aktiivisti kilpaa toimiston ympäri toinen jalka köydellä kiinnitettynä lantiolle. Viisi viimeksi tullutta karenssille, oppivatpahan yrittämään.

Tosiasiassa Suomessa on miltei 500 000 työtöntä, kun kaikenmaailman aktiivisuushömppään piilotetut lasketaan mukaan. Työpaikkoja on ajoittain tarjolla jopa noin 30 000. Millä ilveellä ja helvetti soikoon saadaan  470 000:lle  duuni?  Minun laskentakykyni ei riitä - mutta ymmärrän, että ylijäämiä pitää pennalistisessa järjestelmässä rankaista - koska he ovat..no, ylijäämä. He ovat ylijäämä, joka ei sattunut syntymään Wahlrooseiksi. Aiaiai! Paha juttu. Hyppimään yhdellä jalalla TE toimiston ympäri.

Kummasti tuo Te palveluiden logo alkaa nyt graafisesti muistuttaa kolmea ukkoa, jotka mobbaavat jotain ressukkaa ja siitähän työkkärissä on uuden lain voimaantulon jälkeen kysekin.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Onko ylläoleva ymmärrettävä niin, että jos henkilöllä ei ole rahaa puhelimeen, junalippuun tai internetiin - häntä rankaistan siitä ja koska yhteyttä ei kurja saa TE toimistoon, pienennetään työttömyysetuutta. Bravo kansanedustajat 8500 € kuukausikorvauksella.