lauantai 16. joulukuuta 2017

Ruusut ja risut


Jukka Gröndahl HS:stä ja Marko Mumm Virosta osaavat valokuvata
hyviä lehtikuvia. Harva muu osaa, eikä kukaan muu HS:ssä. Hienoa yksinkertaisuutta. Gröndahlilla pientä sarkasmin poikasta. Mummin ( no pun intended) kuva hiukan klisee, mutta pelkistetty rojusta. Aktion polttopisteessä ja viivat vievät sinne mihin katse pitää ajaa..
Näitä on lehdissä yhä harvemmin --- vaakakuvista pönöttävät naamat peittävät mitäänsanomattomuudellaan lehdet. Toimittajat kuvaavat skeidaa ja SJL siihen kannustaa huolehtien PROkuvaajat pellolle hybridien tieltä.Kuvat: © copyright  HS / Marko Mumm yllä ja Jukka Gröndahl alla. Kuvasitaatit kuvajournalisminkritiikiä varten.HS neuvoo samassa numerossa kuin kundien kuvat yllä, miten kännyllä otetaan kuvat. Ja jokainen neuvo väärin tai vain sinnepäin. Täysin päin P:tä HDR ohje.
HDR tarkoittaa sitä, että kameralla valotetaan useita ruutuja kamera paikallaan valotusaikaa muuttaen. Joko kamerassa tai kuvankäsittelyssä nuo otokset yhdistetään erillaisten algoritmien kautta yhdeksi kuvaksi siten, että voidaan saada valoisin osa ja tummin osa mukaan kuvaan sävykkäinä. HDR laajentaa keinotekoisesti kameran dynamiikkaa. HDR = High dynamic range.
HS jatkaa opettamista !!!! Jos haluat taatusti tärisevää kuvaa, tee kuten alla. Lihasten jännittäminen vain kaksinkertaistuu ja kireys välittyy tärinäksi, yhtä pöljä ote - kuin tukea kyynerpäät vartaloon kun kuvaa. PRO:n kädet ja vartalo ovat yksi suuri rento iskunvaimennin.Sitten tämä O. Kolehmainen. Mitenkä ukkelin moniperspektiivi 😃  panoraamoihin pitäisi suhtautua. Täytyy tehdä tästä laajempi juttu. Tuo toimittajan jutunpätkä kuullostaa ihan stiignafuulialta. Kun kamera pultataan kiinni jalustaan L- kiinnikkeeseen pystyframelle ja sitä kääntämällä vatupassissa oikein kuvataan ruutuja esim 50 millisellä syntyy toki ihan erillainen kuva - kuin kertalaaki 18millisellä. Mutta missä piilee se David Hockneyhienous? Esimerkit ovat samaa sotkua kuin Amatööri Antin kuvat samasta paikasta.