sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Uusintaa pukkaa

Noin vuosi sitten (6.12.2016) kirjoitin, miten Neste saastuttaa ympäristöä jalostamonsa lähiseudulla Sköldvikissä. Toki olen tämän saman jutun tehnyt kymmenen vuotta, parin vuoden välein.
-
Ajattelin, että olisi hauska kuulla, mitä ELY-keskus ja Ympäristöministeriö kuvista ja jutunpoikasesta tykkää. Viranomaisellahan on velvoite vastata kansalaisen palautteeseen. Niinpä linkitin tätä Hannele Pokasta alkaen sinne sun tänne ministeriössä ym.

-
Kuten olettaa sopii, ei kukaan reagoinut, kukaan ei kirjoittanut sanaakaan vastaan tai puolesta tai edes kertonut että näki linkin. Tässä maassa kuunnellaan vain henkilöä, jolla on sosiaalinen status, siksi ihmiset voivat niin pahoin.
-
Minua kiinnostaa aidosti, mitä mieltä asiasta ollaan, koska kuvien saastepilvet - tuomiopäivän pasuunoiden kohinan kera, ovat jatkuvaa elävää elämää esimerkiksi Spjutsundin asukkaille. Vaikka Nesteen lääkärit toista väittävät, kertovat asukkaat, miten paljon alueella on keuhkosairauksia ja kun veneen pressun päältä vetää sormella tulee siihen (sormeen) musta läiskä.
Ihmiset eivät uskalla sanoa mitään - koska enemmistö on itse töissä tai sukulainen on Nesteellä.
-
Tehdään linkitys uudestaan ympäristöministeriöön ja ELY keskukseen. Ehkä vuosi oli liian lyhyt aika saada aikaan neljä sanaa: "Kiitos tiedosta, tutkimme asiaa" :-)Jotta voisimme ajaa autolla ja lämmittää kotimme - tarvitaan öljystä jalostettuja tuotteita. Niitä tekee Neste Oy. Suomessa on kaksi jalostamoa - Naantalissa ja veneeni parkkipaikan vieressä Sköldvikissä.
-
Kun Neste katsoo, että putkista pitää ajaa ulos jämiä jalostuksesta, laitetaan liekki loimuamaan ja levitetään savukaasua ympäristöön. Yleensä Mordortyyppinen näky leimuaa öisin, mutta 14.12. 2016 taivas oli liekeissä myös hetkeä ennen pimeää. Koekaniineja ovat Svartbäckin ja Spjutsundin kylien asukkaat, jotka vetävät tämän aineen keuhkoihinsa.
Kun tapaa kyläläisen - hän toteaa väsyneesti, että se ja se sairastaa taas jotain keuhkosairautta. Nesteen mielestä kyse on aina sattumasta.
Kun en ole lääkäri - siteeraan vain kylältä kuulemaani.
Neste on iso työnantaja, joten jengi kuolee mieluummin hiukan liian aikaisin työllistettynä, kuin puhtaassa ilmassa työttömänä.
-
Parin vuoden päästä Neste väittää aloittavasa savukaasujen ja liekityksen hyötykäytön ja ne puhdistuvat merkittävästi. Se lohduttanee skeidaa rööreihinsä vuosikymmeniä vetäneitä?
-
Sköldvikin edustalla on lahti, jossa tankkerit makaavat redillä. Niissä on kaikenlaista mönjää sisällä. Luoja tietää mitä. Ne todennäköisesti laskevat painolastivetensä mereen ottaessaan jalosteita, kukaan ei vielä ole nähnyt hirviöitä meressä, mutta kaikenlaista paateista ryöppyää, kun sattuu ajamaan ohi. Me kaikki veneihmiset odotamme kauhulla, koska ensimmäinen tankkeri vetää pitkäksi  ja saamme muutama sata tonnia "arabic crudea" rannoille.

Lisää ympäristöystävällisiä valokuvia.


Lännestä.


Tankkerin puolikas näkyy redillä. Kuva etelään kohti Viroa. Lumikin mustuu nopsaan.


Luoteesta.


 Mordor...


..ja kesällä tultaessa ulkomereltä satamaan.