tiistai 28. marraskuuta 2017

HS ( ja IL) kehottavat rikokseen?

Olen ällistyneempi kuin pitkään aikaan. HS miltei kehottaa ihmisiä rikkomaan lakia. Kyseessä on toimittaja Marjaana Varmavuoren juttu HS kaupunkiosiossa. Jutussa kerrotaan, miten vinossa olevaan saunaan vaeltaa valokuvaajia. Sen sijaan, että jutussa mainittaisiin sanakin kotirauhan rikkomisesta tai salakatselusta ym. nimikkeitä piisaa - juttu ihailee kritiikittä amatöörikuvaajien tempausta tunkeutua yksityistilaan / asuntoon. Annetaan osoite ja karttakin - jotta tontti tulisi varmasti tallattua ja sauna hävitettyä.
-
Yksinkertaisesti käsittämätöntä. Jokaisella kiinteistöllä on omistaja, jolta pitää saada ensin lupa tällaiseen. Tässä taas mennään ensin sisään ja aletaan sitten kysellä lupia. Häpeä toimittaja Varmavuori.

Kotirauhan suhteen säädetään yksinkertaisesti: Salakatselu (ja siis) valokuvaaminen on kiellettyä kotirauhan alueella ja alueelle, jos se on oikeudetonta ja siihen käytetään teknistä laitetta. 

Kuvasitaatti journalismin kritiikiä varten, copyright HS  ja/tai Roope Honkapirtti?

4 kommenttia:

BäätRyyd kirjoitti...

Minua enemmänkin ihmetytti, että mikä journalistinen arvo ko jutulla ylipäätänsä on.
Harrastajakuvaajat ovat kuvanneet tuota tönöä ahkerasti.
Nyt joku keksi laittaa sinne tuikun ikkunaan.
So What?

Oliko kuvaaja journalistin tuttu, vai miksi asia haluttiin nostaa mediaan?
Onko Hesaissa jo niin tylsää, että koko maan kattavan levikin omaava lehti olettaa, että pihtiputaan mummoakin kiinnostaa?


Mitä tulee lain tulkintaan, olen itse toista mieltä.
Imo kotirauha yms koskettaa henkilää, eli talossa tms kotirauhan paikassa tulee olla jonkun, ja vielä siten että on siinä kuvassa, että salalktselun määrite täyttyisi.
En tosin ole mikään juristi.

Sen sijaan remontointi, askartelu ja muu toisen omaisuuteen kajoaminen liennee rikollista toimintaa.

Jore Puusa kirjoitti...

Minulla on vanha talonromu Keravalla ja siinä 1300 neliön tontti.
Yksiselitteisesti syyllistyt rikokseen - jos tulet tontilleni - kun olen pois ja alat kuvata kotirauhan suojaamaa kiinteistöäni ja menet sisään laittaen sinne valot.
Et voi tietää myöskään onko joku talossani sisällä etukäteen..kun alata kuvata.
Asiasta ei ole epäillystäkään ja luennoin näistä aikanaan paljon opiskelijoilleni tarkistaen juristilla jokaisen kohdan opetuksessa.

BäätRyd kirjoitti...

"Asiasta ei ole epäillystäkään ja luennoin näistä aikanaan paljon opiskelijoilleni tarkistaen juristilla jokaisen kohdan opetuksessa."

No sitten laki on aika pahasti harhaanjohtavaa sorttia, koska salakatselukohdassa puhutaan kuvatusta henkilöstä ja tämän yksityisyydestä.


"Salakatselu

Mikäli henkilö oikeudettomasti katselee tai kuvaa teknisellä laitteella kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä; taikka, yleisöltä suljetussa julkisessa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten, katsotaan hänen syyllistyvän salakatseluun. Salakatselusta tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Teon yritys on rangaistava."

Jore Puusa kirjoitti...

Soppiihan tuota koittaa...eli mene jonkun pihaan. ET TIEDÄ onko hän kotona -- mutta alat kuvata hänen tontillaan kohti taloa ja sitten kuvaat sisään ikkunoista ja lopulta menet sisään jonkun toisen taloon ja laitat sinne tuomasi lampun päälle.
Voit syyllistyä salakatseluun - vaikka talon isäntä on juuri sillä hetkellä kun kuvaat ikkunasta sisään veskissä pissillä ja toisaalta syyllistyt kotirauhan rikkomiseen -- 110%..olen aina ihmetellyt näiden ihmisten toimia jotka menevät autiotaloihin. ne ovat jonkun omaisuutta. Aina. Joka kertaa kun sinne tunkeutuu syyllistyy rikokseen. Eri asia jos kysyt vaikka perikunnalta luvan. vaikka olisin poissa täältä vuoden ja jossain keppihelvetissä kuvaamassa ei kenelläkään ole oikeutta kuvailla tontillani vinossa olevaa saunaa eikä mennä sinne sisään. Luulis yleisen oikeustajunkin sen sanovan.