lauantai 21. lokakuuta 2017

Ase journalistilla

Kuvasitaatti HS sivulta, tarkoitettu journalistiseen kritiikkiin. Lähde Instagram / Aksoy.

Helsingin Sanomat tekee 21.10 jutun kurditaustaisesta elokuvaajasta, joka sai surmansa ISIS / ISIL / DAESH tulituksessa. Jutussa annetaan koskettava kuva hänen suomikytköksestään. Kerrotaan myös, miksi hän lähti ja mitä hän teki sotatoimialueella.
-
Jutun instgramtililtä nostetussa pääkuvassa Mehmet Aksoy hymyilee.
Hän kantaa AK 47 rynnäkkökivääriä. Sen kellertävä puukädensija ja viritysvipu näkyvät selvästi. Journalisti ei kanna työssään asetta, vai kantaako?
Jos kantaa, mitä siitä voi seurata?
-
Alla kuva Jore Puusasta Afganistanissa 1982. Hezbi Islam sissit antoivat minulle samanlaisen Kalashnikovin, kuin se - jota Aksoy HS kuvassa kantaa. Ase tarjottiin, koska seudulla oli valtavasti ruumiita syöviä villikoiria ja WC:n virkaa tekevällä pellonpientareella kyykkivää journalistitoveria voi suojata aseella.
-
Hs jutussa suomalaiskontakti sanoo:" ...sillä hän ( Aksoy) ei lähtenyt sotimaan, vaan välittämään viestiä maailmalle." Ristiriitana kuva - jossa kuvaaja kantaa asetta? -
-
Entä jos Neuvostoliiton taisteluhelikopteri olisi jysäyttänyt minut silpuksi, koska näki aseen. Ainakin Lehtikuva OY:n omistaja Patricia Seppälä oli saanut EPU kokouksessa kaipaamansa sankarivainajan. ( EPU = European Picture Union, lopettu kuvatoimistojen yhteenliittymä.)Pahoittelen, että jouduin lopettamaan kommentoinnin alkuunsa taas.
SOME:ssa lienee mahdoton pitää valokuvaan ja visuaalisuuteen liittyvää avointa keskustelualuetta ilman,  että kirjoittajaa ei alettaisi henkilökohtaisesti pilkkaamaan.
Tästä syystä poistuin facestakin, asioista ei enää keskustella vaan siitä,  kuka on kusipäisin.
Jatkan itse itselleni kirjoittelua, se on vanhalle miehelle sopivaa.
Jos haluat mielipiteesi näkyviin blogissani omalla koko nimelläsi, kirjoita mail osoitteseen jore.puusa ät kolumbus.fi