lauantai 3. joulukuuta 2016

Myyr York (yhteiskunta)

Eliitti- eli herravihaa luotaa Olli Berg pitkän projektinsa puitteissa. 
( Humans of ) Myyr York kuvasivun  alkuperäinen idea oli Myyrmäki-liikkeen Petteri Niskasen. Oleellista on, että Niskanen pyysi amatöörikuvaajaa toteuttamaan projektia. Ilmaiseksi tietenkin, siten valokuvat nyt otetaan.. Facebookissa sivulla on suomalaisittain valtava määrä seuraajia. Sivuston idea on otettu 
Humans of New York FB-sivulta.
-
Tässä jutussa kirjoitan siitä, miksi Bergin ja Niskasen kuvat näyttävät miltä näyttävät ja vertaan materiaalia alkuperäiseen FaceBooksivuun. Viisi kuvasitaattia kummastakin.  Erot ovat silmiinpistäviä Myyr Yorkin tappioksi. Toki USA:ssa on aivan eri lähtökohta toimia valokuvan suhteen, osaaminen on kertaluokkaa parempaa, yhteiskunnassa keskustellaan kuvista ( jota ei Suomessa tehdä ollenkaan). Amerikkalaiset ovat kuvaamisesta ihastuneita, eikä ikonoklastisuutta juuri esiinny - toisin kuin Suomessa.
-
Suuri ero on kuvattujen USA:laisten suhde yhteiskuntaan, yksilön analyyttisyys, jonka annetaan näkyä projektissa. Tekstit ovat paljon oivaltavampia ja poliittisiakin.
Kuvaajan vika ei tietenkään ole, että suomalaisten näkemys on kapea ja he alleviivaavat itseään trivialiteeteilla. USA:laiset puhuvat itsensä kautta yhteiskunnasta. Tekstien ja kuvien yhdistelmä, kuvien visuaalinen tasalaatuisuus ja tekstien oivaltava pohdinta vievät NewYorkin pitemmälle. Surullinen huomio Suomen kannalta.

Kuvasitaatit valokuvaus- ja yhteiskuntakritiikkiä varten. Myyrmäkikuvien © copyright Olli Berg.



Onko Myyrkuvien amatöörimäisyys hallittua rahvaanomaisuutta ja yikorostettua amatöörimäisyyttä? 
Mahdoton sanoa, koska kuvaajan vakiotyylistä ei tiedä. Jos kuvaaja on kehittänyt oman visuaalisuutensa huippuun, on sen tasoa vaikea laskea. Visuaalinen osaaminen paistaa läpi vaikka miten koettaisi kirjoittaa "vasemmalla kädellä".
Luulen, että tässä on tulos osaamattomuudesta. Kuvissa on niin paljon aivan perustason virheitä, että kuvaaja ei vaan ole nähnyt.  Jos katsotaan DOF:ia, niin NY kuvissa on poikkeuksetta kolme tasoa, ympäröivä miljöö kevyesti softina, tausta täysin softina ja kohde skarppina. Myyrversiossa ei ole DOF käyttöä, vaan kaikki on tasossa ja yhtä tarkkana, siis kameran applikaation tuottamaa. 
Tuo tekee kuviin rahvaanomaisuuden, jokainen meistä osaa reprodusoida, kamerahan tekee kaiken. NY. kuvat ovat suurimmaksi osaksi Valokuvia, joissa on visuaalinen kieli ja ilme, Myyrkuvat taas räpsäyksiä sinnepäin.
Haittaako se kuvattuja. Ei taatusti Suomessa. Tuntien kuvakäsityksemme vajavaisuuden olisi suomalaisille aivan sama olisivatko kuvat NY. näköisiä, mutta NY jengi varmaan poreilisi, jos kuvat FB:ssä olisivat Myyrtasoa.
-
JOS..siis jos Myyrkuvat jostain syystä olisi feikattu amatöörimäisen näköiseksi, ne kulkisivat tämän jutun ingressin mukaan eli "herravihaa" ns.hyvään valokuvaan kohdistaen ja tuottaen tahallaan eitaidetta vaan reproduktioita. Tavalliselle ihmiselle jo softi tausta on (inhottua) taidetta. Taide on herrojen hommaa, jota pitää vihata sosiaalisen riippuvuutensa takia, oli mitä mieltä tahansa.

Mitä mieltä sinä olet?