torstai 24. marraskuuta 2016

Viidakkokirja ( PRO-ohjeita kuumille keikoille)

Kaipauksiinne vastaan, talvikuvauspäivityksen jälkeen pyydettiin vastaavaa viidakkoa varten, tässä.
Maissa, joissa on kuuma - kohtaat kahdenlaisia haasteita lehtikuvaajan työn suhteen. Tulisen kuumaa ja kuivaa ja pölyistä. Toisaalta kostean kuumaa ja vetistä.
Kumpikin syö miestä ja laitteistoa. Kummassakin olen työskennellyt. Lähi-Idässä ja Kultaisen kolmion alueella plus Afrikassa.

ÄLÄ teetä paikallisilla asioita, joita et teettäisi kotimaassakaan, älä siis ole pöljä. Rhodesia / Zimbabwe.
Kenkää liimataan, ei kiilloteta.1. Laitteet.
Oli olosuhde mikä tahansa, se koettaa tunkeutua sisään sinuun ja kameraasi. Vie näihin maihin vain ammattilaite, jonka läpiviennit on suojattu tiivistein. Paras olisi jos voit käyttää yhtä optiikkaa per runko ja pitää sen kiinni koko ajan. Vaihtaessasi optiikkaa, jotain eitoivottavaa menee runkoon aina. Tätä kirjoittaessani on pari bridge kameraa
FZ-2500 ja RX10III, 
joilla voinee kattaa hankalan keikan ja niiden etu on lisäksi 4K video, josta voit nostaa 8 mt stillfilen. Niiden optiikka on pysyvästi kiinni - joten et saa kiloa hiekkaa runkoon.
-
Ennen keikkaa huollata kamerat ja pyydä tarkistamaan zoomin tiiviys ja laakereiden voitelu. Tarkistuta erityisesti akkujen kontaktit rungossa ja pyydä puhdistamaan ne.
Ota mukaan pari laturia ja useita akkuja. On mahdollista, ettet saa ladattua akkuja missään, silloin voit harkita usb liitännäistä aurinkokennoa. Pidä huolta, että sinulla on kohdemaan pistorasia-adapteri. Parasta olisi, jos voit käyttää virtalähteenä AA paristoja, niitä saa kaikkialta.

ÄLÄ rupea Sveitsissä isottelemaan lehmille, tai niistä pimein puskee sut kumoon.Jos kannat itse myllyt, muista paino. Houkutus ottaa täyskennoiseen mukaan 400 2,8 voi olla suuri, mutta uuvut sen ja muun kaluston painoon. Raahasimme aikanaan olkalaukkua, sittemmin siirryin itsekin reppuun. Muista huolehtia, että repun ja selän väli tuulettuu jollain rakenteella. Bridget ratkaisevat nämä paino-ongelmat ja kuvan laatu riittää lehtityöhön hyvin. Et tarvitse tripodia mihinkään. Sensijaan hyvä hiilikuituinen monopodi voi toimia myös kävelysauvana.
-
Osta kalleimmat mahdolliset muistikortit. Älä kuitenkaan yli 16 gigaisia, vaan mieluummin monta pienempää ja vaihda kortteja usein, myös ristiin kuvauksen aikana. Jos kuvaat yhden ainoan 256 GB keikalla täyteen ja se korruptoituu tai häviää - olet surullinen.
Kortin kultapinnoite kontakteissa hapettuu ja naarmuuntuu helposti. Jokainen kortti omaan muovirasiaansa. Sen päälle liimalappu, jossa sisältö. Muista, että pro kuljettaa lyijykynää mukanaan.
ÄLÄ sekoa ja rakastu paikallisiin naisiin keikoilla, se sotkee duuninteon täysin. Hyvässä lykyssä vihainen veli tai isä pistää sinut kylmäksi.


Linsseihin protectorit, ei linssinsuojia. Teippaa kiinni vastavalosuojat huolella. Teippaa kaikki, mikä voi irrota. Katso, että kaularemmi on pehmeä ja olet pitänyt sitä kauan. Mielellään ei synteettinen, mokkanahkaa olkaa vasten. Salamaa en pitänyt koskaan mukana. Jos sinulla on bridge, ota mukaan valkoinen pahvinpala ja kumilenkki - sillä saat heijastettua hiukan valoa katon kautta .
-
Paras laite on käytetty iso froteepyyhe, joka roikkuu kaulallasi. Siihen pyyhit kasvot kun alat kuvata, ettei hiki valu kamerallesi. Sateessa heität pyyhkeen myllyn päälle ja kuivaat sillä kalustoasi. Pyyhkeen pitää olla käytetty kunnolla, jotta se imee.

ÄLÄ väitä, että osaat jotain, jollet ole ihan varma.- UPI:n toimistossa Teheranissa oli ihan erillainen telex kuin duunissa suomessa. Tuli äitiä hetkeksi ikävä. Neuvojat oli lähteneet pakoon viikkoa aiemmin....


Kortsu on hyvä varuste, monessakin mielessä. HIV-alueella toki pysyt mielikuvien tasolla mutta ison xxxl kortsun voi vetää kameran optiikan päälle suojaksi, se menee - usko pois. Kortsulla voi myös päällystää monopodin kuulapään. Monopodin kylkeen kannattaa laittaa teipattuna yksi mustekalan lonkero, jolla podin saa kiinni mihin vaan ja sinulla on jalusta.
Kortsu menee hienosti gesmin yli ja suojaa sen solmuun vedettynä. Muista ostaa talkittuja ei kosteita.
-
Joudut ehkä kuvaamaan salaa. Joskus kuvasin pahvisella kertakäyttökameralla mahdollisimman turistin näköisenä. GP:n Sessions tms toimii hyvin vaikka nyrkistä. Muista, että jos käryät salakuvaamisesta, sinut voidaan tappaa. Henkesi ei tietyillä alueilla ole minkään arvoinen ja varusteistasi saa muutaman dollarin luukuttajalta. Jossain päin maailmaa olet vain riistaa. Suhteuta siis onnistuneesta salakuvaamisen riskistä tuleva gloria ja pääsy naistenlehtiin vastapainona olevaan oman hengen menetykseen.
ÄLÄ loiki kallioilta mereen, ellet tiedä mitä meressä on..esim kallionkieleke piilossa pinnan alla.


2. Lisävarusteet
Leatherman on must. Joudut vääntämään jotain pihdeillä tai katkaisemaan jotain tai repimään ison tikun itsestäsi. Tee kotelosta vanhan näköinen hankaamalla sitä hiekkaan, älä anna minkään kavaltaa, että olet wannabe. Katso, että mukana on torx, ristipää ja miinus bitsit.
Hauenleukoja muutama, voit joutua ottamaan virtaa jostain tai kytkemään maccisi tms johonkin. Millin paukkulankaa asennuksiin. Pari "sokeripalaa" eli liitintankoa.
Hyvä teippi..vedenkestävä esim kameran korjaamiseen EI JESARIA alumiinikalvon takia.
Kunnollisia kalliita nippusiteitä, mielellään niitä - jotka saa myös auki, ei biltemalaatua.
Snadit ruuvarit myllyysi, katso -- että sopivat bajonetin kantoihin.
Hyönteismyrkky, osta paikallista. Toimivat paremmin.
Pidä mukana röökiaski, että voit tarjota. Opettele polttamaan senverran, että saat savua pääsi ympärille staijauksessa pahassa hyttypilvessä. Jossain voi myös haista todella pahalle, vaikkapa ruumiit. Rööki auttaa. 
Tiikeribalsamia pieni rasia mukaan ja nenän alle, kun kuolleita makaa kedossa.

ÄLÄ aja dyyneille prätkällä Tanskassa, siitä saa armottoman isot sakot :-(


Opettele polttamaan kukkaa senverran, ettet näytä olevasi wannabe. Se on paha virhe.
Sitä varten ota sätkäkone tai paperia ja filsoja mukaan. Sinulle tarjotaan kuitenkin jokseenkin heti sotatilanteessa.

Stidit, osta myrskytikkuja ja paikanpäältä kaasua hehkuttava stendari, jolla voi myös kuumentaa asioita. Stidit omaan rasiaan, ennenvanhaiseen filkkapurkkiin.
Ostatko paikanpäältä jousipampun? Aseet on hankala juttu, olethan journalisti. Mutta voit joutua tilanteeseen, ettet voi enää juosta, joka on ykkösvaihtoehto. Jousipamppu on kapea - lyhyehkö koottuna - sillä lyöminen sattuu pirusti ja sen saa piiloon takin sisään.
Fikkari, pieni led Maglite riittää ja siihen varaparisto. Pari kynttilää kannattaa olla mukana.
Aurinkolasit / kunnolliset, tsekkaa mitä mallia paikalliset pitävät, ne. Laseihisi kaulahihna, olet kusessa, jos näkösi on +4 ja hävität lasisi.
Paracord punos ranteeseen. Saat siitä muutaman metrin narua tarvittaessa.
Jos keikka on pitkä, vedensuodatuskalvo juomaveden valmistamista varten.
Huopapäällysteinen kenttäpullo, kun liikkeellä, kastelet huovan. Pitää veden raikkaana.
Tavallinen pieni kompassi, vaikka sinulla olisikin GPS puhelimessa.
Kartta ei ole huono juttu - vaikka kuljetkin fikserin kanssa, ole silti tarkkana missä menette..
-
Ylitappo

(Timantti ihon alla kuullostaa overkilliltä. Mutta minulla oli sellainen vasemman käden hauiksessa. En muista enää karaatteja, mutta arvo oli noin 2500 usd. Pieni siis. Mutta saattaa pelastaa hengen. Omani on jo poistettu ajat sitten ja luovutettu omistajalleen takaisin.)

ÄLÄ dokaa duunissa enempää kuin hermojen ajoittainen  terapiapurku vaatiii, ryyppy on monilla jäänyt päälle. Brenkku ja kuumuus on hyvin huono yhdistelmä.
3. Vaatteet
Kengät on ykkösasia. Elämä muuttuu helvetiksi, jos jalkasi hiertää. Jos hiertäminen saa aikaan ihon rikkoutumisen, voit saada siihen tunneissa pahan tulehduksen ja sitten verenmyrkytyksen plus kuolion (joka voi johtaa amputointiin)..... ja matkasi on siinä.
ÄLÄ ikinä lähde keikalle kuumaan uusilla kengillä. Osta armeijakaupasta mil tyyppiset osin kangasmaiharit, jos tiedät mihin viidakkoon tai hiekka-aavikolle menet.
Muuten nahkakenkä - jollaisen esittelin edellisessä talvivedossa - on riittävä. Voit astua tuhatjalkaisen, skorpionin tai käärmeen päälle. Hyvä silloin, että varsi ulottuu nilkan yli.
Yhtä tärkeä on sukka, oman kokemukseni mukaan EI keinokuitua, vaan mahdollisimman kalliit täyspuuvillasukat, pidä mukana laastaria ja talkkia jalkoja varten.
Muista pestä jalkasi aina kun se on mahdollista. Huuhdellut sukat kuivumaan repun päälle ja kuiva pari jalkaan, ensin ripaus talkkia. Tarkkaile jalkojasi koko ajan. Huono kenkä, hiostava sukka, pitkät kynnet, huono hygienia ym. voi johtaa kuolemaan, jos jäät jälkeen muista hätätilanteessa.
-
Shemagh on hyvä päässä ja kaulassa. Pidä sitä. Lippis on huono pystykuvissa. Älä laita päähäsi mitään typerää, jolla erotut paikallisista, esim hankkijan lippis :-) Jos pystyt olemaan ilman lakkia, ole.
Armeijan ylijäämäkaupoista saat parhaat keikkavaatteet. Khakihousut ja mil paidat. Vyöksi kangasvyö, joka ei hiosta. Repussa voit pitää sadeviittaa. Alusvaatteet ovat tärkeät myös, minulla on hyviä kokemuksia bambupohjaisista boksereista. Älä pidä mitään kireää.
Yöllä voi tulla kylmä. Lämpöä heijastava pelastuskalvo menee pieneen tilaan. Jos olet todella kaukana kaikesta, voi olla hyvä kantaa mukana makuupussia. Makuualusta on hifistelyä, heijastava kalvo poistaa maan kylmyyden. Autiomaassa voi olla yöllä miinusta jopa 2-3 ja päivällä plussaa 50. Jos tiedät, että on puita, pieni riippumatto menee kämmenelle. Paracordista naru.
Meikkejä kannattaa kuulemma vältää, kun hikoilet saat kajalit ja mascarat silmiisi. Olet lehtikuvaaja, et malli.

4. Lääkkeet ja hygienia
Jokainen käy paskalla noin kerran vuorokaudessa. Oman takamuksesi huolto on jalkojen jälkeen tärkein, varsinkin viidakossa. Jos jätät kakkapalloja karvoihin, ne hankautuvat kuumassa kosteudessa ja saavat ihon rikki. Älä käytä paperia. Kun persvakosi on tulehtunut, et kävele minnekään.Kipu on helvetillinen. Hydrokortisonia mukaan tuubi.
Ennaltaehkäise. Jos voit, pese vedellä takapuolesi aina ulostettuasi. Jos et voi pestä, käytä alkoholitonta kosteuspyyhettä ja talkkia. Tätä ei voi kylliksi korostaa. Kun kosteus % on 95 ja celsius on 40, mikä tahansa poikkeava tila vartalossa voi hyydyttää toiminnan.
-
Olen kuullut että kuukautishygienia aikaansaa puuttuessaan samanlaisia ongelmia. Tunsin vain yhden naislehtikuvaajan, joka sanoi ettei ikinä käyttäisi tamponia autiomaassa. Ilmeisesti siteet toimivat hänelle paremmin. Tässä en pysty enempää auttamaan, odotan edelleen ensimmäisiä kuukautisiani :-) Toisaalta hän sanoi säätävänsä e-pillereillä (keikan tietäessään) kuukautisten alkamisajan, rest in peace Dora.
Varo aurinkoa, se oikeasti polttaa sinut karrelle, vaikket huomaakaan - ennenkuin majapaikassa.


Haavat, saat niitä väistämättä. Pienet haavat desinfioit heti. Pidä mukana pulverinmuotoista haavanhoitoainetta, ei rasvaista. Mukanasi voi olla apteekin desiainetta, jodi on hyvää, mutta värjää. Tai voit ostaa pirtua ja pitää sitä pikkupullossa. Siitä voi tehdä drinkinkin, jos alkaa mennä kauhun puolelle. Laastari päälle.
Jos haava repsottaa, voit puhdistamisen jälkeen liimata sen kiinni plus päälle laastari, kokeiltu on, toimii. Älä laita liimaa huulien väliin edes kokeeksi :-)
Jos saat isomman haavan, voit joutua ompelemaan sen itse kiinni. Siksi neula ja lanka. Voit ostaa kamat apteekistakin, mutta tavallinen ompelulankakin toimii liotettuna pirtussa hyvin. Sen olen tehnyt Afganistanissa eräälle sissille.

Pääasia on, että ÄLÄ ikinä jätä pientäkään haavaa auki ja puhdistamatta. Hoida sitä kolmen neljän tunnin välein. Pidä toki mukana pari haavatyynyä ja sideharso.
Ns. ideal-side toimii vuodon pysäyttäjänä ja sillä voi myös tukea nyrjähtäneen nilkan.
Jos sinulla on kotona (vanhentuneitakin) penisilliini tabletteja, voit jauhaa niitä morttelissa ja laittaa muovirasiaan ja ottaa mukaan siroteltavaksi haavaan.

-
Muista, että olet mahdollisesti satojen kilometrien päässä lähimmästä lääkäristä. Et voi soittaa ambulanssia. Joudut hoitamaan itsesi ja vaikkapa fikserisi. Jos joku astuu miinaan tms. sinun on pystyttävä laittamaan kiristysside. Juuri muuta, et sitten voi tehdä.
Opettele palan poisto  henkitorvesta eli Heimlichin ote ja sydänhieronta.
Aihetta kannattaa opiskella hiukan. Netissä on kymmeniä selvitymisoppaita.
-
Viidakossa on käärmeitä ja aavikolla skorpioneja. Ne eivät toki jahtaa sinua, mutta voit astua päälle. En usko, että antivenomseerumeita saa yksityinen, mutta antihistamiiniä voit pitää mukana ampullissa ja ruiskua sitä varten. Suomen kyypakkauksella et tee siellä kaukana mitään. Saat apteekista adrenaliiniä, kun tinkaat tarpeeksi. Kylmäpakkaus, joka murretaan toimivaksi auttaa pistokohtaan. Paikalliset tietävät mitä tehdä. Älä anna leikata puremaa auki ja imeskelyä ym. Se vain pahentaa. Jos sinua puree käärme jalkaan, älä liiku.
Muista, että käärmeenpuremaan voi oikeasti kuolla. Aamuisin pudistele saappaasi ja housusi huolella ennen pukemista.
Katso mihin astut ja istut. Tarkkaile kaikkialla paikallisia, tee niinkuin he. Paras henkivakuutus. Älä sooloile.

ÄLÄ rupea machoilemaan esimerkiksi käärmeiden kanssa, vaikka se olisi myrkytön - ne purevat ja lujaa.


Auringosta ja kuivumisesta voi saada hillittömän päänsäryn. Osta paikallisesta apteekista todella kova painkiller esim vanha kunnon Tylenol, sellaisia ei Suomesta saa ilman reseptiä
Muista ottaa suolatabletti korvaamaan huuhtouneita kivennäisiä ja suoloja pari kertaa päivässä, muuten voit saada kouristuksia. Tarkkaile virtsaasi, jos se tummenee ja alkaa haista pahalle, juot liian vähän. Muista siis juoda. Tarvitset vähintää kaksi litraa vettä per päivä. Voi olla, että tarvitse neljä.
Et voi kantaa mukanasi niin paljoa. Joudut tyyymään hyvinkin huonolaatuiseen veteen. Ota siis mukaasi klooritabletteja vettä varten tai suodatuskalvo. Voit saada muuten ameban tms. ja matkasi loppuu vuosisadan mahatautiin. Et liiku "jalla jallan" jälkeen mihinkään viikkoon. Kokeiltu on.
Nykyisin saa "LifeStraw" pilliä parilla kympillä, hyvä tuote.
-
Hiilitabletteja mukaan ja paikallisapteekista raju ripulilääke. Muista, että ripulikin voi tappaa ja tappaakin valtavasti lapsia. Antibiootin ostat myös paikallisesta, voit jäädä tulehduksessa virumaan jonnekin, selviät vain antibiootilla.
Jos olet luonteeltasi hermostuva ja pelokas et toki lähde "in the bushes". On kuitenkin hyvä pitää mukana liuska diapamia. Joskus tilanne menee niin  pitkälle, että hermot voivat pragata. Kun minut valeteloitettiin Teheranissa, olin pari päivää aikalailla pois tästä maailmasta. Se on huono juttu keikan kannalta.
Voit nähdä läheltä jonkun tulevan tapetuksi ja jos et ole ennen nähnyt, se voi lamata. Saat ilman reseptiä pameja esimerkiksi Piritorilta stadista tai ensimmäisestä apteekista kohdemaassa.

Toki huolehdit, että sinulla on riittävät omat privalääkkeesi mukana erityisesti ne joita et kohdemaasta saa.-
Kuolemisesta / älä lue jos ahdistaa.
Joskus voi käydä niin että lehtikuvaaja haavoittuu tai vammautuu tai sairastuu niin, ettei voi jatkaa, eikä häntä saada korjattavaksi. Kuoleminen voi kestää päiviä. Jos sinulla on Valium tai Diapam liuska 10mg plus - laita ne kaikki kuppiin  ja koeta hieroa ne rikki. Kaada päälle desinfiointiaine tai alkoholi ja sekoita. Juo ja odota kunnes raukenet. Sitten vedä päähän muovipussi, niin että voit hengittää nenän kautta ja asetu kyljellesi pää maahan tukien ja hengitä rauhallisesti, hiilidioksidi tainnuttaa sinut ja pamit pitävät sinut unessa kuolemaan saakka. Tällaisesta kertoi Teheranissa vanha ja varsin juoppo BBC:n toimittaja - joka tiesi vastaavan tapauksen Vietnamin sodan ajoilta.

ÄLÄ ala Afrikassa suremaan ääneen, jos turistit on dokanneet bisseä iltanuotiolla ja jättäneet pullot maahan plus sotkeneet paikat. Ne on kuitenkin olleet suomalaisia.


5. Paperit ja rokotustodistukset 
Sinulla on oltava kansainvälinen pressikortti. Ei sitä Iljajanitskin mallista, jonka saa satasella verkkokaupoista kaikkialta, vaan se jonka anomuksen SJL lähettää Brysseliin.
Kansainvälinen ajokortti on tärkeä.
Rokotustodistus erityisesti, saattaa olla, ettet pääse edes maahan - jos sinulta puuttuu vaikka hepatiitti. Mene terveyskeskukseen ja selvitä mitä vaaditaan missäkin ja hoida ne kuntoon, kuten myös buustaukset. Ota ylimääräisiä jos mahdollista. Muista erityisesti jäykkäkouristus!!!!
Ensimmäinen tehtäväsi kohdemaassa on koettaa saada jonkinlainen lupatodistus tai suosituskirje  tms. esimerkiksi tiedotusministeriöstä. Koeta akkreditoitua jo Suomessa, mutta katso kenelle paperia näytät kohteessa, hallituksen paperi sisseille ei ole hyvä asia.
Koeta saada mukaasi arabiaksi tms paikalliskielellä kirjoitettu laminoitu pahvinpala jossa selitetään kuka olet, mistä tulet ja missä maasi on ja kuva lipustamme. Voi säästää henkesi.
Muista, että jos sanot olevasi "from [finland]" paikallinen kuulee sen "from [ingland]". Äännä ranskalaisittain [fäänland]. Englantia eivät kaikki Lähi-Idässä rakasta.
Viisumin kanssa ole tarkka, joskus joudut käymään uusimassa sen naapurimaassa. Turistiviisumilla et saa ehkä tehdä töitä ja pressiviisumia et saa ollenkaan. Mutta toki koitat sisään ja teet mitä voit. Saat persona non gratan, ei sen vaarallisempaa.
Jos sinulla on arabileimoja passissa voi olla hankalaa päästä Israeliin ja päinvastoin.
Pidä mukana kasa passikuvia.
Saattaa olla että sinun pitää lahjoa eli voidella. Sovi siitä fikserin kanssa.

ÄLÄ ikinä yritä lahjontaa -- ellet tiedä, että voit niin tehdä. Älä anna rahaa suoraan, vaan kirjeessä, passin välissä tms. Lahjuksen pitää olla dollareita. Pidä vitosen seteleitä mukana.

DONT´S eli ÄLÄT
ÄLÄ anna minkään eläimen nuolla itseäsi puremisesta puhumattakaan. Isot ja puolivillit koirat uskovat vain väkivaltaa. 
Koira on islamissa halveksittu eläin.

ÄLÄ katso eläimiä silmiin ikinä. Koira tai sakaali kokee sen haasteena.


ÄLÄ kättele naisia, ellet tiedä että voit sen tehdä. Kysy ensin lähimmältä mieheltä.


ÄLÄ puhuttele naisia, ellet tiedä - että voit tehdä sen. Vaikka olisit minkälainen feministi tahansa, kannattaa säilyttää päänsä ja kunnioittaa paikallisia tapoja.


ÄLÄ kuvaa naisia, ellet saa lupaa. Kysy sitä mieheltä, joka omistaa naisen.

( niin se vaan on :-(
Lapsille voit antaa jotain, pidä mukana nameja. Lapsia kaikki hellivät, tee niin sinäkin. Kehu lapsia kovasti vanhempien läsnä ollessa.

ÄLÄ käyttäydy ylimielisesti. Älä ikinä ota ruokaa vasemmalla kädellä tai nosta jalkaa polvelle niin, että pohja näkyy plus sata muuta sääntöä. Ota selvää LonelyPlanetista miten olla oikein.


ÄLÄ regoi kun sinulle naureskellaan, kohtaat samaa rasismia kuin Suomessa tummaihoiset. Kohdemaassasi se on oikeutettua, niin törkeästi valkoiset ovat ihmisiä siellä kohdelleet satoja vuosia, tunnista valkoisen miehen taakka ja opettele maan historiaa.


ÄLÄ ota enempää duunia, kuin pystyt tekemään uupumatta kokonaan, esim kuvatoimittajavuoroja kuvaajanvuorojen lisäksi.


ÄLÄ sano mitään, ellet tiedä miten edetä, anna fikserin hoitaa puhe. Mutta opettele muutama sana arabiaa ja swahilia, jos ei muuta niin edes "sucran = kiitos = asante"

ÄLÄ lähde huoriin. Vaikka miten panettaisi, pysy erossa. Voit menettää pääsi. 
Puhumattakaan, että voit saada taudin - joka ei parane.

ÄLÄ mene uimaan luonnonveteen. Peseydy rannalla. Jos uit, älä ikinä virtsaa veteen, se houkuttelee loisia virtsaputkeesi. Vedessä voi myös uida hieman isompia nälkäisiä eläimiä ja sinusta tulee suupala.


ÄLÄ ole epäkohtelias ikinä. Tee siksi kohdemaan kotiläksyt huolella. Edustat valkoista ihmistä, jota vihataan kaikkialla meidän tekojemme vuoksi. Muista aina, että sinua korkeintaan siedetään. Jos joku on liian ystävällinen ÄLÄ mene lankaan. 


ÄLÄ lähde bailaamaan minnekään ilman fikseriäsi.


ÄLÄ jätä maksamatta palveluksista. Opettele antamaan raha kuten paikalliset tekevät.


ÄLÄ ikinä ole sopimatta etukäteen, mitä jokin maksaa, tinkiminen on oleellista, jos et tingi, olet typerä paikallisten mielestä. Mutta tingi hymyssäsuin.


ÄLÄ kävele sinnesuntänne uupuneena, ettet laukaise vahingossa ajanottojärjestelmää.


ÄLÄ ikinä jätä maksamatta fikserille, maksa aina myös etumaksu. Hän on sinun takeesi selvitä hengissä. Usko fikseriä, jos hän sanoo, ettei jonnekin voi mennä - kannattaa kuunnella. Sankareita on hautuumaat täynnä.

ÄLÄ syö kuin huolella paistettua ruokaa.


ÄLÄ ikinä syö kananmunaa tai kylmää salaattia tai majoneesia ym. missään muodossa.


ÄLÄ juo pullonsuusta, ellet ensin pyyhi sitä desinfiointiaineella. Muki mukaan.


ÄLÄ syö sitrushedelmiä jos 
olet vähänkin allerginen. LK:n Pekka Sakki oli kuolla Egyptissä mandariineihin. Anafylaktinen sokki tuli ja vain sattumalääkäri pelasti ruiskeella.

ÄLÄ ole tyhmä. Hallitse ilmeesi jos olet rasisti vähänkin, sinua luetaan tarkasti.


ÄLÄ pidä liian hienoja vaatteita, itse menin heti paikalliseen ja ostin halvat kamat - jollaisia kaikki pitivät päällään.


ÄLÄ brassaile kelloilla tms vehkeillä. kuten jenkit. Se on mautonta ja voi johtaa ryöstön yhteydessä tapetuksi tulemiseen.


ÄLÄ pidä rahaa esillä. Pidä vyötäröllä housujen sisällä rahavyötä. Tee piilo kenkänkorkoon. Jätä aina osa rahasta hotellin tallelokeroon. 


ÄLÄ päästä amexiasi tms koskaan näkyvistä, seuraa sitä kuin hai laivaa. 
Pidä pikkurahaa käsillä taksimaksuun tms. Älä anna isoa seteliä.

ÄLÄ anna kerjäläisille, saat aikaan selkkauksen kadulla ja sinulla on hetkessä sata lasta repimässä vaatteitasi. Sinulta ei odoteta antamista, katso mitä paikalliset tekevät.
Ole vaatimaton rahan suhteen, mutta muista tipata...tsekkaa fikseriltä. Yleensä se on 10% sovitusta summasta.

ÄLÄ pidä (vasenta kello)kättä ikkunasta ulkona autossa kaupungilla, laita aina lapsilukkopäälle erityisesti liikennevaloissa.
-
Tässä näitä, jotain unohtui varmasti.
Jos haluat, täydennä ihmeessä.
Seuraava jakso käsittelee kuvien saamista ulos kohdealueelta. Siis erillaisia lähetystekniikoita.