perjantai 25. marraskuuta 2016

Lahtea ( koulutus)

Linkitin edeltävän "kuumassa kuvaamisjutun" Lahden Muotoiluinstituutin valokuvauksen linjalle ja törmäsin samalla heidän websivunsa splashscreeniin. Kirjoitan lisää illemmalla, kunhan kokoan ajatuksiani aiheesta.
-------
Kuva on hämmentävä.
Koska olen vanha, en kaiketi käsitä ollenkaan sceneä, joka on hiipinyt kokonaisvaltaiseksi ja pohjaa jonkinlaiseen autokratiaan. Kuvassa on nuori nainen, hänellä on tyttöistämisen ikonit. Nenärengas, tietynlainen tukka ja neitsyyttä korostava mekko ja ..... reprovalot.
-
Miksi hän on valokuvauslinjan aloituskuvassa? Naisistumisen viesti on selvä. Miehet halutaan pois kulttuurin ja median alueelta ja siinä on jo paljolti onnistuttu. Naisten kulttuuripoliittinen henkilökemiapeli toimii paljon paremmin kuin miesten substanssiin pohjaava.
Mutta ilme. Mikä sen viesti on? Miksi splashscreennainen irvistää? Kenelle hän lähettää viestin, ettei voi sietää jotain asiaa? Mikä on torjunnan kohde?
Jään sanattomaksi. Luen sellaista, mitä en enää saa sanoiksi, sillä kuva on täsmälleen 
kuin jonkun lehden naiskuvaajan ottama kuva. Heillä on aivan tietty koodikieli kuvissaan. He viestivät toisilleen lukijoista piittaamatta murtautumisestaan tilaan, jossa vain naisen tapa ajatella journalismista palkitaan eteenpäinmenolla. Kuvaan voisi liittää minkä tahansa otsikon, nyt siinä on koulun nimi.
Matkaamme aikaan, jossa kuvan sisimmän ei tarvitse enää merkitä mitään, sensijaan kuvan hienovarainen koodikieli merkitsee kaikkea ja sitä kieltä osaa vain sisäpiiri lukea ja arvottaa.
-
Plus merkityksetön asia. Valokuvissa nenärengas näyttää aina roikkuvalta räältä. Oli se kenen tahansa nenässä. Ihmettelen, miksi edistykselliseksi -visuaalisesti leimaantuvilla- pitää olla yllään aina sama univormu, kuin muillakin ihmisillä?
Olenko minä sovinisti? Luulin, että olen 100% tasa-arvon kannattaja. Tuo tasa-arvo on muuttunut haaveeksi ja olemme siirtyneet sen yli suoraan feminismin aikaan. Nykyfeminismi ei tasa-arvosta piittaa, vaan pyrkii alistamaan miehen - kuten miehet alistivat naiset tuhansia vuosia.
Mutta eihän se minun vikani ole. Vai onko?
Kuva on kamala, mutta se antaa viestin niille, joiden laitokseen pitää hakea. Tule tänne, täällä viihdyt. Kuvista viis.


Sanastoa

Splashscreen = websivuston aloitussivun otsikkokuva logoineen.