keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Viikate lyö kollegoitani kumoon( kuvajournalismi)


Rakas Pauli Uusi-Kilponen. Saanhan sanoa jatkossa Pauli vaan?
Luin yrityksenne mukavan tiedotteen ja siitä tuli niin hyvä olo. Turhanpäiväiset, aikaa nurkissa kuluttavat lehtikuvaajat pannaan vihdoinkin pihalle. Heistä joku otetaan armosta freeksi ja palkkiot lasketaan niin alas, että hitaasti kuolevat nälkään. Niinhän on käynyt kaikkialla Suomessa. Niin kävi Aamulehdessä ja samoin Iltalehdessä ja kohta niin käy Teillä.
Se on lehden omistajista parasta parhautta, kyllä sinua Pauli nyt kehutaan.
Seisottaa nyt nurkissa tyhjänpantteina tyhmiä lehtikuvaajia, kun jokainen osaa ottaa valokuvan, eikun nappia painaa ja huisp..... tuli ihan hyvä kuva - vaikka mihin käyttöön.
Turhakkeet nurkista pihalle ja sitten eteenpäin sanoi mummo lumessa, eikö niin. Miten tuore ajatus ja hieno toteutus. Kyllä sinä osaat rakas Pauli.

(sarkasmivaroitus edellisen suhteen)
-
Mutta Pauli hei. Tiesitkö, että lehtesi sai juuri uuden keljun vihollisen. Minut. Tiedätkö niistä itsemurhista, joita ulosheitetyt lehtikuvaajat ovat tehneet? Tiesitkö, että heitä on mielisairaaloissa murheen murtamina, kun sinä ja kaltaisesi kohtelevat heitä kuin saastaa? Tiedätkö jne... Ehkä et vielä, mutta kohta tiedät ja niin tietävät lukijasikin ja ilmoittajasi ja omistajasi. Tiedonlevitys on sananvapautta ja kun se toteutetaan lain mukaan - ei sellaiselle mahda mitään.
-

Minä se vasta kamala vihollinen olenkin. Puollustan aina päähänpotkittuja. Osaan nimittäin jumalattoman hyvin lehtikuvata, aikanaan parhaiten tässä maassa ja vielä pirullisemmin osaan kirjoittaa siitä paskasta, jota lehtesi alkavat julkaista, kun toimittajat - dollarin kuvapankit ja ilmaisamatöörit alkavat tuottaa Teille kuvia, joista joku saattaa jopa olla terävä...
-
Pauli hei. Tiedätkö tämän seuraavan mallin?
Tänään ihmiset katsovat yhä enemmän valokuvia ja visuaalisuus on tärkeässä asemassa. Jokainen lehti - joka tuhoaa visuaalisuutensa - menettää samalla lukijoista nuoret siis ne, joista tulee aikanaan ostovoimaa. Samalla ilmoittajat menettävät uskonsa lehteen - kun sen ilmoitusten kohdalle ei pysähdytäkään kuten ennen - kun lehtikuvat toimivat journalismin osina.
-
Alamäki alkaa Pauli hyvä. Teit päätöksen, jonka seurauksena lehden omistajat heittävät sinut aikanaan pellolle, kuten muuallakin on tapahtunut. Sillä someihmiset kaipaavat päräyttävää kuvaa. Ei teidän pelkkiä sepustuksianne kukaan enää jaksa lukea. Jos jutun kuva on huono, eikä synkronissa otsikon kanssa - on vasteaika 3,0 sekuntia, sitten lukija häipyy muualle. Etkä häntä enää näe.
-
Teit juuri kertakaikkisen typeryyden, josta saat lukea tästä blogista, kun kollegani kävelevät aikanaan ulos alistettuina ja nolattuina kehäraakkeina. Pauli, minä en unohda sinua - enkä ilmoittajiasi. Minä kerron heille ja omistajillenne aikanaan visuaalisen journalismin teorian ja käytännön kautta, miten mokasitte.
-
Ja sinä rakas SJL. Voin vain kuvitella, miten uhrautuvasti taistelit näiden murjottujen takia. Hah. Entä sitten kollegoittensa puolesta lehdessä taistelleet toimittajat. Tänne Keravalle saakka kuului luittenne vapinan kalina pelostanne, että lennättekö itsekin talosta.Näin vastaa HämeenSanomat

Terve Jore Puusa,

luin mielenkiinnolla tekstisi.

En usko, että tiedät kuvaosastomme ulkoistuksesta vielä mitään. Sitä ei ole ensinnäkään vielä toteutettu. Ainoastaan on kerrottu se, että kuvaosasto ulkoistetaan.

Pyrimme jatkossakin siihen, ettei lehdissämme julkaista paskaa (sanavalinta sinun). Dollarin kuvapankit ja ilmaisamatöörit eivät liity ulkoistukseen mitenkään. Kerromme avoimesti tulevaisuudessa, miten ulkoistus järjestetään. Tarkoituksena ei ole tuhota lehden visuaalisuutta.

Yleisenä sivuhuomiona toteaisin, että yritystoiminnan on myös tuotettava jotain omistajille. Edelleen yleisenä huomiona: henkilökunnan kannalta valitettavia ratkaisuja on siksi joskus pakko tehdä.
Lähetän tämän vastauksen myös toimituksen johtoryhmän jäsenille.

ystävällisin terveisin,
Mikko Soini
toimituspäällikkö

Hämeen Sanomat

..ja minä heille
Hei-
Tiedän ulkoistuksesta aivan tarpeeksi, olen paremmin informoitu näistä, kuin käsität.
Ja huomaa..EN KOSKAAN ota edes vastaan kuvaajien syväkurkkuilua, he tietävät sen. Tietoni Suomessa saan muualta.
Pidän kuvaajat tarkoituksella lähteitteni ulkopuolella -- jottei heille kostettaisi.
-
Tiedän Teistä paljon myös ajalta, jolloin olin Hämeenlinnan kaupunginteatterin AD kolme vuotta ja katsoin vierestä miten lehtikuvaajianne kohdeltiin.
Seuraan koko ajan visuaalista mediaa ja minulle kerrotaan siitä päivittäin insideä.. koska olen ainoa Suomessa,joka uskaltaa kirjoittaa siitä  kriittisesti.
Olen nimittäin eläkeputkessa ja siksi toimitusten ostavien toimittajien koston ulkopuolella.
-
Lehtenne on jo nyt visuaalisesti heikkotasoinen..mikä on ymmärrettävää ottaen huomioon kuvaajienne kohtelun.
Toimitusjohtajanne teksti - joka tuli jukisuuteen..oli halveksiva ja nöyryyttävä. Reaktioni syy.
Lehtenne on jo julkaissut visuaalista paskaa..lehtikuvaajien työ ulkopuoleta - siitä mitä jutuissa kirjoitatte -- en välitä.

Jatkossa...kun kuvaajat on irtisanottu - he lamaantuvat ja lopulta ovat poissa pelistä. Näin on käynyt kaikkialla ja joka kerta. Olen erittäin hyvin informoitu tässä maassa.
Yritystoiminnan on nimenomaan  tuotettava ja juuri siksi tänä ultravisuaalisena aikana --- kuvatekijöiden nöyryytys on typerintä, mitä voi tehdä.
Huomaatte sen aikanaan, kun somen visuaalisuuteen tottuneet äänestävät jaloillaan.
-
Lainaus...
"Dollarin kuvapankit ja ilmaisamatöörit eivät liity ulkoistukseen mitenkään"
-
Kyllä ne liittyvät kaikkialla.
USA:ssa,  jossa olen paljon opettanut ja työskennellyt -- lehdet ajautuvat kuvaajien poistamisen jälkeen niiden ( toimittajat, kuvapankit, ilmaisamatöörit) käyttöön, niin teette tekin.
Kirjoituksestasi huokuu tyypillinen ylimielisyys. Odotinkin tuollaista ikuisena suomalaisena reaktiona.
Kun olen kirjoittanut vastaavaa esim Ruotsiin tai Englantiin, on kanssani haluttu keskustella vaihtoehdoista.
Todistat maan tapaa.
Whistleblower will always be the guilty one.