maanantai 31. lokakuuta 2016

Luontokuvaajan huulirasva ( huiputus)

Justiinsa kuten facessa aikanaan kirjoitin, oli kettu haukkaamassa (samaanien suosikkia), kärpässientä -- kusetusta. Sienen päälle oli rehti ja reilu luontokuvaaja sivellyt kissanruokaa ja "unohti" kertoa siitä julki. Eräänlainen "vahingossa huulirasvaa" siis. Tätä olisi makea jatkaa tyyliin: " Sivelin kissanruokaa sieneen, mutta en tullut ajatelleeksi, että tein väärin koska tarkoitukseni oli ruokkia naapurin kissaa - mutta paikalle metsässä tulikin kettu, joka jne...." Sitäpaitsi ketun silmässä oleva catchlite ja valon jakauma paljastavat, että kuva on otettu flässillä.

Hannu Hautalahan tämän aloitti Suomessa, telkänpoikasia loikki pöntöstä monta yhtäaikaa..aivan hieman shoppausta. Ja täytetty rajavartioston susi susi lopetti luontokuvaajan uran muutaman hienon kirjan jälkeen.
Meneväthän tähän toki lehtikuvaajatkin, kansallisen ikonin fikseri maksaa kylälle, että rouva Yaffa saa kuvata mustien tyttöjen silpomista...eikä tiedä fyffestä mitään:-)  Suurin osa WPP:n voittajakuvista on manipuloituja ja lavastettuja tai kaikki.

---------------------------------------------


Sosiaalinen media reagoi heti, meitä on huijattu! Ja some huijaa itse samantien. Allaolevaa kuvaa kommentin kirjoittaja tarkoittaa ja muistaa väärin, mitä kuvassa oli. Teleobjektiivin tilaa supistavasta vaikutuksesta vallitsee  väärinymmärrys vuosikymmenestä toiseen (ihan niinkuin rasistisivujen väite, että pakolaiset vähentävät vanhusten ruoan määrää). Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa. Laki määrittää sosiaaliturvan ja kuvaajan asema vaikuttaa perspektiiviin, ei objektiivin millit.Seuraavan kuvakaappauksen kirjoittaja muistaa myös väärin. Hän yrittää kertoa yllämainittua juttua sudesta, joka oli täytetty. Mutta susi ei ollut vitriinissä, se ei voittanut yhtään mitään ja kuva oli otettu aikana, jolloin ei ollut Photoshoppia olemassakaan. Tässä näemme, että kerrotut tarinat muuttuvat muuksi, vaikka muistamme ne elävästi ja absoluuttisen oikein ;-)
Nyt näistä kahdesta väärästä kommentista tulee uusi totuus ja vaikka minä tässä kirjoitan mitä, on susi jatkossa ollut vitriinissä ja teleobjektiivillä tiivistyy 10 metriä.
PrkleTässä alla kottikärryt on nallekarhunen ja bensakanisteri on susihukkanen. Otettu on ihan samasta paikasta 14 millisellä ja 200 millisellä tämä kuvatus. 
Vertaapa itse, paljonko tele muuttaa perspektiiviä :-)