tiistai 22. marraskuuta 2016

ETELÄ-SAIMAA (Kujo)
ETELÄ-SAIMAA 18.11.2016.
Lappeenrantalaisen sanomalehden historia alkaa vuodesta 1885, jolloin perustettiin Lappeenrannan Uutiset, josta omistajan ja nimevaihdosten jälkeen tuli  
Etelä-SaimaaLehden levikki on noin 23000 yksikköä. 
Lehti ilmoittaa olevansa sitoutumaton, mutta on juttujen perusteella vankasti kepun oikeistosiiven äänenkannattaja. Samalla kun totean tuon - huomaa seuraava.  Mediaa seuraa jatkuvasti ns. "valtamediakäsite" jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. ESA kirjoittaa täysin eri tavalla kuin Demari. Jokainen lehti seuraa oman kannattajakuntansa agendaa - mutta ei valehtele missään olosuhteissa, jutut ovat vain hieman "biased". Media on ollut tätä koko historiansa ajan. 
Lue useita lehtiä rinnakkain ja lakkaat uskomasta huhuja.
Kuten niin moni lehti Suomessa ESA:kin pilaa etusivunsa lukujärjestyksen otsikoimalla voimakkaasti pääuutisensa, mutta käyttämällä preminsä kuvituksena kakkos- tai kolmosjutun kuvaa. Sivu menee lukukelvottomaksi samantien. Rouva pönöttää soffalla hauskan piskin kanssa ja otsikko päällä kertoo, että kuvassa "Ilmasto kestää Trumpin". Aamulehti lienee suurin Suomen lehdistä, joka sekottaa lukijansa näin päivittäin -mutta tapa on yleinen muuallakin. Otsikon ja kuvan yhteyttä ei kertakaikkiaan tajuta, koska näin on aina tehty. Lehti lähtee väkivaltaisesti liikkeelle, koska lukujärjestysmekaniikka on niin yksioikoinen Suomessa. Jos on iso otsikko, se liitetään ylhäältä alas lukiessa automaattisesti isoimpaan kuvaan. Joka ei usko, katsokoon mainoksia. Kahvimainoksen päätekstissä ei lue "Osta halvalla hyönteismyrkkyä"Urheilukuvien visuaalisen laadun heikkeneminen on yksi murheenaiheeni. Kuvat ovat enimmäkseen yhtä kelvottomia kuin tässä. Mainosmassan keskellä soossia. Onko kuvaajan todella pakko mainostaa Cumulusta, onko se lehden myyntiosaston agenda vai silkkaa törppöily? Mitä tekoa on otsikolla, kun kuva ei seuraa sitä. Missä kuvassa on kaksijakoisuus, vai onko ammattitaito heikentynyt niin, että kun toimittaja puolessavälissä  matsia tietää, mitä kirjoittaa, ei hän saa asiaa välitettyä kuvaajalle. Kuvaajan pitäisi heti reagoida ja alkaa hakea kuvaa otsikon ja jutun tueksi. Vai eikö lehdissä enää välitetä, puuttuuko intohimo duuniin?


Pöyristyin ;-) Järkytyin ;-) tästä. 
1. Olen niin typerä ja idiootti, etten ymmärrä otsikkoa
2. Jotain on mennyt pieleen.
Otsikko tappaa ingressin. Se on harvinaista, mutta niin näyttää käyneen. Yleensä niin käy kun aaamuvuoro vaihtuu iltavuoroon ja taittoon. Silloin lipeää helposti ajatus kun editoija parantaa otsikkoa ja unohtaa, että ingressin pitää seurata ajatusta.
Kuvallahan nyt ei ole yhtään mitään tekemistä jutun kanssa. Mutta kun on tyhjä reikä niin siihen mätkäistään jotakin. Surkea esitys.Sama kuin yllä.
Jokin savolainen koukku tässä lienee, mutta ei aukea minulle.
1. Olen niin typerä ja idiootti - etten ymmärrä otsikkoa
2. Jotain on mennyt pieleen.
Mikä helevetin matkalaukku? Minne se jäi? Mitenniin mahtoiko?
Luin jutun, mutta en tajua edelleenkään. Kerro, kiitos.