sunnuntai 6. marraskuuta 2016

35v Vasqueita ja muut talviroinat. (köyhän kalliit ostokset)

1981 ostin Kanadasta Vasquen hikerit. ( kuvasin UPI:lle Kanada Cupin) Kengät olivat hirvittävän kalliit lehtikuvaajavauvalle, 550 usd!
Vasque popojen tarina alkoi Alpeilta 50 vuotta sitten. Amerikkalainen ukkeli nimeltä William Sweasy duunasi 1964 ekat kengät, joilla selviää hengissä missä vaan.
Uskon, että nämä minun ovat pelastaneet henkeni monta kertaa, vaikkapa torjuneet mahdollisesti kuolemaan johtavia kaatumisia Khyber passissa. Joka toisella pro ukolla, jonka tapasin sodissa oli Vasquet.
Myyjä lupasi, että ne kestävät ainakin 10 vuotta kovaa käyttöä. 
Olen kävellyt näillä nyt 35 vuotta. Korjaamatta. Nyt ne alkavat vihdoinkin rapistua ja eka korjaus on edessä. Kävelen näillä aikanaan Terhokotiin, ne poltetaan mun kanssa ja poikani kaataa meidät jordaniin.
35v. vanhoilta ei voi odottaa Linnanjuhlakuntoa ja tasoa;-)


Näillä Vasque hikereillä olen kävellyt Aasiassa
LänsiHimalajalla, Afrikassa Sudanin hiekassa ja Swasimaassa skorpionien päältä. 
Aasian viitakossa Kamputsean rajalla käsin, USA:ssa LakePlacidin suunnalla lumessa, Venäjällä ties missä ja sielläkin jne…ainakin yli 30 maassa. Joissain maissa ( loput 17 kpl) on sitten pärjätty sandaaleilla ja jossain piti pitää lakerikenkiä.
-
Sinä wannabe lehtikuvaaja. Jos mietit kalustohankintoja ja et ole stilettokorkkarityyppi sijoita ensimmäisenä hyvin kalliisiin kenkiin. Seisot ja kävelet paljon. Jalkasi kiittävät kestosijoituksesta. Liukastelet vähemmin. Jos rasvaat ostoksesi säännöllisesti huollella, ne pysyvät kuivina kosteassakin. Muista kiillottaa sametilla pinta kiinni, että näet kuvasi.
(vinkki..jos on kiiltävän liukasta ja sinun pitää mennä alamäkeen myllyt olkapäillä, kävele kengäkärjet sisäänpäin niin paljon kun voit.....et kaadu, koska et astu kannoilla tai osta pohjiin mummojarrut! Halpa henkivakuutus)
-
Pohjallliset ovat tärkeät. Osta hiukan isommat kengät, että voit pitää paksuja urheilusukkia ja talvella jopa akkulämmitteisiä pohjallisia. Saat naureskella jääpallomatsissa, kun kollegat kipristelevät. Otat vielä pakkaseen pienen bensakäyttöisen Zipon lämppärin ja laitat sen vyön alle ja pakkasta ei olekaan. Palellessa on kamalaa tehdä huolellista duunia. Jaloista se huurre alkaa ja leviää koko kroppaan. Hypotermian kehittyessä kykysi sommitella ja skarpataja tajuta tilanne heikkenee..
-
Toki jos seisot kauan samassa paikassa --- seisot ostamasi solumuovinpalan päällä, sentti riittää.. Sääli, ettet ollut kanssani duunissa. Olisin silloin mielelläni välittänyt sinulle kaiken sen tiedon, mitä olen tästä ammatista kerännyt vuosikymmenian aikana vanhemmilta ja kokeneemmilta kollegoiltani.Mutta nyt kuvaajien tullessa irtisanotuksi, syntyy kuilu polvien väliin ( no pun intended). Tieto ei liiku ja pyörä on keksittävä uudestaan. 
-Toisaalta lehtikuvaaja on yhä useammin nuori meerikoutaniemiwannabe, joka pohjustaa uraansa sievillä hatuilla, hauskalla hamosella, kivoilla ihmisillä ja sulavalla käytöksellä…jaa kuvat?.... ainiin, ne semmoset, joita laitetaan lehteen…no kyllä niitä on aika ihanan helppo ottaa, mutta puhutaan mieluummin mascarasta hih.

Kuvassa hiihto- ja murtomaakuvaaja Koutaniemi 25 asteen pakkasessa Mörskynkylän "Mörähdyksen" nuorten hiihdon piirinmestaruuskilpailujen ampumahiihtoviestin aikana kakkosampumapaikalla metsässä..
Eikä minulla harmainta aavistusta kenen ottama kuva. Ilmoita itsestäsi, niin saat krediitit tai rahaa.


Hyvin harvoin tai sitten en koskaan mainosta mitään. Nyt kerron tuotteista, joilla parannat kykyäsi selvitä talvella -- joka ikäväkyllä alkoi juuri. Jos aiot olla edes jossainmäärin terve 60 vuotiaana niin huomioi seuraavat:

1. Kunnon kengät. Esimerkiksi Vasque. Kotimaisista Sievin kalleimmat mallit.
Jos pidät pelkkiä korkeavartisia hikereitä, etkä saappaita - ota mukaan kameralaukkuun säärystimet..ne mahtuvat sivutaskuun ja estävät lumen menon kenkään. Katso, että niissä on kengän pohjan ali menevä kuminauha.

2. Zippo tms. käsilämmitin.
Käytä taskussa, ota välillä käteen. Laita takaisin taskuun vara-akkujen viekkuun.
Laita toinen Zippo vyön alle. Tullee tropiikki.


3. Akkulämmitteiset pohjalliset.
Käytä hopealankaa sisältävien sukkien kanssa.
Itselläni nämä alla erinomaiset. Jos ostat halvat, ne hajoavat muutaman käyttökerran jälkeen. Malleja paaaljon, virrankulutus tärkeää ja lämmönsäätö. Älä paista koipiasi tunnissa, vaan pidä matala lisälämpö pitkän aikaa.4. Kynsikkäät.
Itselläni naturewildin, joita samanlaisia on tosin monilla eri merkeillä armeijakäytössäkin. Huomaa, että kämmenpohjan on oltava nappanahkaa tai mokkaa. Villalla ei tee mitään, koska kamera liukuilee käsissä. Hinnan on oltava yli 50 euroa, jotta ne toimivat - eivätkä
jää lerpattamaan.

5. Iso froteepyyhe,

jota on käytetty niin paljon, että se jo imee vettä. Sen voit heittää kameran yli, jos sataa lunta, sillä kuivaat kameraa ja kasvojasi sateessa ja lumipyryssä.

6. Se mitä puet päällesi
on toki oma asiasi, mutta minulla on pilkkihaalari edelleen kassissa auton takaluukussa, samoin siellä on pipo. Ja sellainen pipo, joka on puhdasta merinoa. Siellä on myös silkkinen kommandohuppu ja hanskat. Lämpö lähtee päästä ja kaulasta pakoon.

7. Vara-akut.
Pidä ne vartalosi lähellä lämpimässä, varsinkin vanha akku tyhjenee huomaamatta kylmässä.

8. Tuulta varten omaa vedetöntä kasvovoidettasi.
pikku liraus konjakkia taskumatissa ;-)
myrskytikut
Leatherman
taitettavia valotikkuja
snadi ledfikkari
pari taittamalla aktivoitavaa lämpötyynyä, jos ziposta loppuu gaso.
puhelimen varavoimala
Solumuovia vaikkapa 40x40 cm pala persustan tai jalkojen alle, ÄLÄ istu kylmällä pinnalla!

Kaikesta tästä huolimatta menet eka pakkasmetsäkeikalle pikkukengissä, Meeri menee korkkareissa. Sinulla on lyhyet bokserit, Meerillä stringit. Sinulla pikkutakki, kireät farkut ja Meerillä hamonen, sinulla geeliä tukassa. Hanskat jäi äidille naulakoon. Palelet aivan perkeleesti.
Saat.
Eturauhastulehduksen, joka kroonistuu, niin että kuset tippakerrallaan kuukausia. Sormesi paleltuu ja se on jopa lopun elämääsi pakkasella arka. Silmäkulmasi kyynelkanava menee pakkasesta tukkoon, ellet ole teipannut kameran kulman rautaa peittoon. Silmäsi vuotaa vettä lopun ikääsi. Saat ristiselkään kylmästä lihaskramppeja ja lopulta tulehduksen. Hyvässä lykyssä pallelutat isovarpaat, jolloin kävely sattuu saakelisti loppuelämän. Naiset saavat virtsatietulehduksen viiman tunkiessa vaginaan hameen alta.
-

ÄLÄ vie kameraasi sisään lämpimään tauolla, jätä se pakkaseen. Sisällä se lämmitessään kostuu ja kun viet ulos, se jäätyy.

ÄLÄ hikoile, pukeudu monikerroksellisesti.

ÄLÄ palelluta sormiasi, ne paleltuvat seurauksena jatkossa yhä herkemmin ja lopulta laukaisinta on hankala tuntea etusormella.

ÄLÄ kuvaa räntäsateessa ilman suojaa kameran ympärillä, räntä on pahempi kuin vesisade tukkimaan mekanismit.

ÄLÄ peesaa kollegoita, hiihtokilpailuissa kuvaajat yleensä seisovat laumassa ja juttelevat lämpimiukseen. Seurauksena kaikki kuvat ovat samanlaisia.

ÄLÄ ota tuuletuskuvaa mainostaulun edessä ja pudota pois valmentajan voittajan olalle nostamat sukset kuvasta, ethän halua mainostaa.

ÄLÄ peitä kollegasi näkymää, kun jäät paikoillesi - katso ensin taaksesi, ettet ole linjalla.