perjantai 30. syyskuuta 2016

Journojen kahtiajako ( journalismi)


Journalismin päivät lähestyvät. Ohjelmakin on tullut julki. Minäkin, vielä muutaman kuukauden liiton varsinainen jäsen, sain sellaisen. Luin ja luin. Luin takavuosinakin. Katsoin suurennuslasilla, mutta missään en nähnyt sanaakaan kuvajournalismista tai lehtikuvauksesta.
SJL on tehnyt arvovalinnan.
Liittomme näyttää lopullisesti unohtaneet visuaalisen journalismin tekijänsä. Journalistilehti on tehnyt niin jo aiemmin. Viimeiseen pariinkymmeneen numeroon ei ole mahtunut juttuja kuvajournalismin romahduksesta ja lehtikuvaajien työn siirtymisestä toimittajien tekemäksi.

Alla näet päivien ohjelman.
Vielä alempaa löydät kymmenkunta otsikkoani, jotka olisivat voineet aivan hyvin olla omassa laatikossaan ohjelmassa...jos liittoa kiinnostaisi kuvaajajäsenensä ja lehtien menestyminen.
Toki ymmärrän, tilanteessa jossa työtä ei ole, on joku uhrattava. Suomen journalistilitto on uhrannut kuvaajajäsenensä, he eivät sano mitään teuraalle joutumisestaan, koska pelkäävät jatkossa freenä vaikean ihmisen leimaa.. . Toimittajille taas ei tuota minkäänlaisia moraalisia ongelmia ottaa kollegoittensa työ ja ajaa heidät työttömiksi tuijottamaan seiniä kotona.



Miten mediatalojen lehtikuvaajien irtisanomiset
vaikuttavat lehtien uskottavuuteen.

Miksi ilmaisilla tai halvoilla huonoilla kuvilla
on niin paljon kysyntää?

Hybriditoimittajan moniosaamattomuus ja
sen vaikutus ilmoitusten myyntiin ja lukijakokemukseen.

Lehtikuvaaja ja toimittaja, moraaliton yhdistelmä
vai lahjomaton tutkijapari.

Valmiudet vaikka mihin - mutta
työttömyys tuhosi substanssiosaamisen.

Töihin potkujen jälkeen, mutta kumpi?
Toimittaja vai lehtikuvaaja?

YLE:n kuvankäyttö. Ilmaiskuvien vaatimista ja
ammattilaisten  oikeuksien polkemista.

Tukea uran murrokseen, kuvaajista hybridejä.
Toimittajat vaihteeksi ulos taloista?

...ja lopuksi jo nähtävissä oleva trendi.



1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Asiaa! Sen huomaa, missä käytetään oikeaa lehtikuvaajaa, missä toimittaja näppäisee kivan kuvan sieltä ja täältä. Valokuvaus on ammatti, joka vaatii ammattitaitoa. Se lehti, jonka kuvajournalismi on laadukasta peittoaa mennen tullen ne lehdykät, joissa käytetään löyhästi asiaan liittyviä arkistokuvia, toimittajien ottamia kuvia tai jopa lukijoiden täysin harrastelijapohjalta räpsittyjä otoksia. Suunta on väärä, se pitää kääntää!