sunnuntai 28. elokuuta 2016

Käsitemyrsky (metateksti)

Ensimmäinen päivitykseni on metaa. Avaan sinulle käsitteitä ja päämääriäni.

Tiedonsaannista
Lopettuani kuvajournalismiblogini 4/16, jotkut irtisanotut lehtikuvaajat ja työnsä menettäneet freet ottivat yhteyttä ja haluaisivat antaa tietoja, jos jatkaisin alan ongelmista kirjoittamista.
Nyt he pääsevät anonyymeinä ääneen. Olen journalistiliiton jäsen ja sitoutunut noudattamaan journalistin eettisiä sääntöjä. Oleellisin on lähdesuoja. Hankala -(lue aktiivi ja itse ideoiva)- henkilö tai liian osaava free irtisanotaan / työsuhde loppuu ensimmäisenä YT neuvottelujen tuloksena.
Suojelen siis kollegoitani, en kerro heistä henkilöinä mitään, käytän tekstien lähteenä vain työnsä menettäneitä, mutta "katkeruuskertoimen" takia tarkistan asiat "vakkareilta".
Olen jakanut Suomen viiteen alueeseen. Kertoessani lehdestä ja sen työilmapiiristä, käytän alla näkemäsi kartan alueita viitteenä. En siis paljasta lähdettä, enkä mainitse median nimeä. Alla oleva kartta on huvin vuoksi käännetty näyttämään Suomi pohjoisesta projektiosta...sieltäpäin maatamme ei ole totuttu katselemaan. Kartassa näkyvät medioiden sijaintialueet.

Korjaus, pitää olla Koillismaa. Kiitos Ilkka.

Valokuvaussanastosta
Valokuvauksen universaali kieli on englanti. Suomalainen termistö on enemmän tai vähemmän onnistunut käännösviidakko. Lokalisointi saattaa olla huonoa, kuten Photoshop ohjelman layers ja levels jotka kumpikin käännetty "tasot", tai se osuu nappiin kuten termi "himmennin". Kirjoittaessani käytän ammattislangia ja selvyyden vuoksi otan mukaan myös englanninkieliset termit, jos tarpeen.
-
Epäterävä kuva on "
tärähtänyt" tai kohde on liikkunut liian nopeasti suljinaikaan nähden.

Epätarkka on saanut uuden termin "sumea". Sanaan sumea liittyy kielellisesti kielteisiä tunteita. Taustan epätarkkuushan on vain numeraalista datan muutosta, sumea voi toisaalta olla mielikin, logiikka tai sää. Silti otan jatkossa sumea termin ajoittain käyttöön, jotta "epätarkka" sanaa voi käyttää sitä erityisesti vaativissa tilanteissa.
Repro on inhottava arviointisana valokuvalle. Se merkitse kuvaajan kyvyttömyyttä käyttää valokuvauksen ominta keinomaailmaa. Repron tekijä kuvaa kolmiulotteisen kaksiulotteiseksi, kun valokuvaajan perustehtävä on kuvata kolmiulotteinen kaksiulotteiseksi, joka näyttää kolmiulotteiselta.
Kaikkien blogin kuvien copyright on Jore Puusa, kaikki lainaaminen tms.  on kielletty.
Kuvaparissa ylemmän tausta on epätarkka tai SUMEA, jollainen on alemman etuosa.. Sumeataustaisessa nainen ei ole miljöön suhteen kontekstissa. Sumeataustainen on 
naisen omin olemus, hänen juttuun sopiva ilmeensä / arveleva negatio, jolloin käyttötarkoitus olisi suppea. 
Tarkka tausta luo naiselle viitekehyksen, asettaa hänet tunnistettavaan tilaan, jonka merkitystä voidaan miettiä, mutta etulan sumeus muuttaa naisen ikonin tai meemin osaksi, mittakaavaksi. Näin toimii valokuvauksen kieli yksinkertaisimmillaan. Epätarkkuuden eli "sumeuden" sijoittelu ja laajuuden säätely tuntuu kokonaan unohtuneet visuaalisten tarinoiden kertojilta.


Taiteen sanat
"Huono taide" termi syntyi ...... kun  kuvattiin taiteilijan tekniset kyvyt näennäisesti alittavaa tahallista visuaalisuuden aliarviointia -- jolla ilmaistaan kohderyhmän heikon oivalluskyvyn suhdetta taiteilijan ilmaisun vaikeuteen tai helppouteen. Tätä ei pidä sekoittaa sunnuntai liikkeeseen.
"Pastissi" on plagioinnin aste. Mitä enemmän taiteilija ottaa vaikutteensa suoraan muilta plagioiden, sitä enemmän hän korostaa pastissin yleisyyttä myös muiden kollegoittensa töissä. Minulle ehdoton "nono".
"Osallistuva yhteisöllinen kaupunkitaide" on apurahapolitiikan lempilapsi. Se voi olla sillan tai talon kääriminen kankaaseen tai katujen maalaamista meemeillä. Se voi olla kaupungin kustantamat spraypurkit, kun koristellaan purettavat talot.
"Performanssitaide" kytkee nuorten taiteilijoiden kirjalliset kyvyt, myyntitaidon ja alan koulutuksen trendit yhteen. Rakennetaan kerran näytteillä oleva produktio, joka on sekoitus näytelmää, puhetta, staattista kuvataidetta, ehkä videota ja vaikkapa yhteiskuntakritiikkiä.
Yhteistä näille on, etteivät taiteiljat saa niistä elantoaan. Mitä vähemmän taiteilijat myyvät nyt osaamistaan, sitä vähemmän he jatkossa saavat kaupaksi osaamistaan. Kumulatiivinen kurjistuminen, jonka hyväksikäyttäjiä - kuten galleristeja- käsittelen jatkossa.

Yhteiskunta

Olen ollut myös politiikan kuvaaja kymmeniä vuosia. Tuolta pohjalta kirjoitan epämiellyttävistä ilmiöistä. Rasismi,fasismi ja itsekkyys ovat kietoutuneet politiikkaan rajattomasti rakenteellinen korruptio etunenässä. Epäterve pitää ottaa esiin ( tarkistaen faktat). Deindividuaatiosta eli epäyksilöllistymisestä pitää kirjoittaa lisää. Sehän on populistien pyrkimys. Kausaliteetti on tässä typeryys, jota ruokitaan valheilla ----- kasvava tietämättömyys, joka johtaa deindividuaation syvenemiseen.


Olemme siirtyneet valheen polittiikkaan entisen sulkeutuneen toiminnan politiikan sijaan.
PS Slungan kertomus tyypittää. Hän kertoo maahanmuuttajan rikoksesta, tietäen sen valheeksi, vapaasti lainaten: "No...ei ole oleellista ovatko nämä totta tai ei. Tärkeintä on, että asiat olivat voineet olla niin ja niin ne myös koetaan." PS Soinia vapaasti lainaten: "vaalilupaukset ovat vaalilupauksia, lehdistön tehtävä on selvittää myöhemmin niiden totuudellisuus" Näistä jatkossa enemmän pilliinpuhaltajien tietojen pohjalta.

Tekijänoikeudet

SOME ei tunnista, eikä myönnä enää tekijänoikeuksien olemassaoloa ja laitonta tilaa vahvistamaan on syntynyt jopa puolue, "Piraatit" joka propagoi tekijänoikeuksien alaisten kuvien yms varastamista. Oma odysseiani alkoi 1,5 vuotta sitten. MV valemedian omistaja varasti 8 vuotiaan tytön lehtikuvan lapsiprostituutiojuttuun. Tuosta alkoi raju koulukiusaus huorahuuteluineen. Olen koonnut ao sivustosta ja monesta muusta rasistisesta ja fasistisesta mediasta varastetun materiaalin URL:t. Minkäänlaista kunnioitusta maamme tekijänoikeus- ja intimiteettisuojalakeja kohtaan ei valemedialla ole.

Politiikka ja isänmaamme tuho :-)
Politiikan näen henkilöiden kautta. Puolue on ryhmä, joka toteuttaa mitä milloinkin. Yleensä agendaa, jonka arvioidaan johtavan parhaaseen vaalitulokseen ja valtaan. Valta johtaa puolueen kaaderien hyvään toimeentuloon.

Näen poliitikot raadollisina ja minun on ollut vaikea hyväksyä esimerkiksi erään keskustapoliitikon lentoemäntiin aikanaan kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua. Kuullostaa mitättömältä, mutta ei ole -- laajemmin ajateltuna.
Näitä siis käyn myös läpi -- kun siihen tulee syytä.Kirjoittajasta / blogistista

Olen 64 vuotias entinen lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja. Olen työtön/eläkeputkessa vielä vuoden verran, ennen lopullista eläkkeelle jäämistä. Voit tutustua taustaani portfoliossani ja sen CV osiossa. Kokemuksille työssäni ja tuhansille kuvaamilleni haastatteluille, perustan käsitykseni elämästä. Voit kirjoittaa suoraan jorepistepuusaätkolumbuspistefi, otan mielellään vastaan ideoita ja ajatuksia, enkä torju oman alueeni paljastuksiakaan.


Pidän kriittisyydestä - surullista, että kritiikkiä ei oteta vastaan. Ehdotukseni oman alani järjestöille ja toimijoille jäävät säännöllisesti ilman edes vastaanottokuittausta.
Pienessä maassa voidaan vaieta kokonaan erimielisen viesti. Hyvänä esimerkkinä ne taloustutkijat, jota todistavat, että yleinen käsitys miehen ja naisen ero ansioista on päälaellaan, miehen euro onkin 95c. Tuo perustuu mm. elinajan odotukselle, nainen nautii eläkettä noin 7-10 vuotta kauemmin kuin mies.

-
Jokaisen bloggaukseni lopussa on sanasto. Toivon, että viihdyt ja kirjoitat lujasti vastaan aihetta käsitellen. Mutta älä kirjoita minusta tai kirjoitukseni henkilöistä loukaten, poistan sellaiset tekstit. 
Poistan myös henkilöäni kehuvat tekstit, moni blogisti sortuu keräämään itseensä kohdistuvaa mielistelyä, erityisesti ihmisoikeusblogistit ....
Jossain vaiheessa otan käyttöön FB:n kommenttiplugin, se toimii visuaalisesti paremmin ja kohdistaa kommentit toisiinsa mahdollistaen keskustelua..
-
Olen kirjoittanut vuosikymmenen ilkeästi kuvajournalismin ongelmista. Sen pitää nyt loppua. Jatkossa kirjoitan -jos mahdollista- vieläkin ilkeämmin. Journalistiselle totuudelle elintärkeä lehtikuva on jo enimmäkseen osaamattomien amatöörien käsissä. Lopuksi
Minulla on dysleksia. Minun on vaikea kirjoittaa heti oikein. En vain näe virheitä. Toivon, että ymmärrät ja jos huomaat jotain, muistutatko. Luen tekstini monta kertaa ennen julkaisua, silti jää korjattavaa. Sorry.


Sanasto
meta ja metatekstitarkoittaa päivityksen osuutta, jossa tekstin kirjoittaja viittaa omaan kirjoittamiseensa.
vakkari = lehdessä vakituisessa työsuhteessa oleva kuukausipalkkainen journalisti
kausaliteetti = syy ja vaikutussuhde
lokalisointi = Paikallistaminen, tässä ohjelman käyttöliittymän kääntäminen suomeksi.
projektio = kartalla tarkastelupiste, Suomen projektiosta venäjä näyttää kartalla pienemmältä mutta Moskovan projektiosta Suomi on lilliputti
konteksti = asiayhteys, jossa jokin asia tulee esiin tai mainitaan
dysleksia = lukemisen tai kirjoittamisen tai kummankin vaikeus, johtuu usein synnytyksessä saaduista vaurioista, vaikkapa hapenpuutteesta johtuvista
agenda = luettelo tehtävistä

propagoida = puhua osatotuuksin pyrkien muuttamaan kohteen ajattelua ja tekoja
pilliinpuhaltaja = whistleblower / yllättävistä salaisuuksista tiedottava henkilö
odysseia = Odysseuksen matkat eli mytologinen matka outoine seikkailuineen
korruptio = esim. virkamiehen lahjonta  rahalla

rakenteellinen korruptio = esim. virkamiehen lahjonta etuuksia lupaamalla
negatio = kielteinen
universaali = maailmanlaajuinen
eettinen = ihanteellinen ja siveellinen, eettinen käytös tuottaa parhaan tuloksen kaikille


repro / reproduktio = imutasolla olevan paperikuvan tallentaminen graafisin menetelmin tapahtuvaa painamista varten
kaaderit = ydinjoukko, joka johtaa, kouluttaa ja organisoi ryhmää