sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Meitä niin nauratti punaisten teloituspaikalla, hahhahaaa

Oli kiva keikka HS:n Heidi Piiroisella.
  

"mentiin vähä katteleen sinne missä jotai punasii oli teloitettu joku 200 vuotta sitte mutt mitä siit kuvattavalla oli siis aivan iihana punanen huivi ja punanen naama ja kyllä meitä niin nauratti nenäki sil oli ihan punainen ja oli siis nii kivaa kun se ei alkanu märiseen mun kuvista kun niitä yhdessä sitte katteltii lattella vaix suoraan sanottuna se näytti ihan kauheelta mut siis hei aivan IHQU keikka, napattii lopux aivan ihanat kevätkääryleet ja  sushit lounaal ... no merilevä oli siis hiukka kuivaa mut enivei jotai toimittaja synkistelee tuossa päällä no meni se päivä tuossakin kuvii otellessa vaik enmä mitää kyllä tiedä mitä sielä oli siis tapahtunu mutta mitä välii.


On monia tapoja nolata itsensä julkisesti. Yllä niistä yksi. Kun tehdään juttu 100 vuotta sitten teloitetuista punaisista,  tämä hyväkäs kelaa, miten kiva kuvatun huivi oli ja miten naurettiin punaista nenää yhdessä. Luulisi, että toimituksessa joku tajuaa suhteuttaa kuvaajan pöljät sanat jutun aiheeseen.
Ja
Ammattilainen ei koskaan tsimppaa (
chimping eli otetun kuvan tarkistaminen näytöltä jatkuvasti, jolloin kamera on poissa käytöstä kun jotain tapahtuu), mutta ennenkaikkea ammattilainen ei ikinä näytä kuvatulle juuri ottamiaan kuvia ja juttele niistä kivoja, naureskellen söpöjä pikku punanenulista. Pro vastaa itse omista kuvistaan ja itse ne valitsee, vai mitä John Woodward, Lehtikuva Oy:n entinen telefoto-operaattori ja HS kuvatoimittaja nyt.Mutta onneton valokuva, sehän tässä jutunpoikasessa oli lähtökohta.
Itse en ole koskaan uskonut paranormaaleihin ilmiöihin, mutta nyt pitää muuttaa linjaa. Tuolla ympyrän sisässä on kaksi 100 vuoden takaa palannutta teloitettua zombia.  Kuva muuttuu samassa naurettavaksi. Mitä, etkö huomannut. Pitää huomata, kumpikin silmä auki kuvatessa. Keskellä kuva-alaa pönöttää huuhkaja?? tms. otus josta roikuu punainen katiskanmerkki. Tuo huuhkaja tai hylje on keskellä ei yhtäänmitään. Jopa niin vahvasti ei mitään,  että kuva liukenee sivunpohjaksi yläreunastaan. Vasemmassa laidassa on hieno möykky? Oikealla nuo kaksi zombieta ja muutama möykky lisää. Surkea esitys.

Olen muuttanut ajatuksiani. Aiemmin olin vahvasti staffereiden kannalla, mutta kun katson tällaista visuaalista laiskuutta maan johtavassa lehdessä, olen sitä mieltä - että ukot ja akat pihalle.. Pystyvä mies tai nainen johtamaan puljua.
Kuvatoimittajat vaihdetaan ammattilaisiksi, eikä mitään palkintokeikkoja tai duuneja enää hyväksytä. Sitten aletaan käydä läpi friikkuja. Kaikki perseennuolijafreet ulos heittämään frisbeetä musiikkitalon viheriölle ja tilalle niitä, jotka osaavat jotain. Niitä nimittäin on. Ainakin 10 Suomessa. Plus miinus kolme. Tuosta kamasta yllä olisi saanut potkut aikana, jolloin kuvalla piti olla kova substanssiarvo.

Mitä minä tässä keuhkoan, samaa juttua kirjoitan jo lähes 20 vuoden ajalla. Mikään ei muutu, koska keskustelua ei ole, eikä sitä sallita. Erimielisyys, osaaminen ja innovaatiot ovat pahin mahdollinen asia alalla.
Katsokaapa kuvajournalistit ry:n facea!
Päivityksien alla ei ole yleensä AINUTTAKAAN keskustelua. Se kuvaa sitä - missä olemme.
Suurin oa joukosta ei osaa kirjoittaa kuin nimensä ja se osa -- joka osaa-- pitää suunsa visusti kiinni, koska YT vaanii horisontissa. Jokainen free tietää, että kaikki muu kuin avoin nuoleskelu johtaa dispoon ja staffereita taas ei voisi vähemmän kiinnostaa joku lehtikuvaaminen, sama palkka - kuten HS kuvaajat sanoivat aikanaan - kun intoilin duunissa asiasta.
Hiukan sama ilmiö kuin keskikoulussa, äänsit englannintunnilla hyvin, välkällä sait sitten turpiisi siitä.  Suomessa ei vaan saa rangaistuksetta osata mitään.

jore.puusa@kolumbus.fi

Onko sinulla mielipide?
Paina nappia yllä ja mailaa - niin julkaisen ilman nimeäsi.
Kirjoita asiasta, älä suomalaiseen tapaan kirjoittajasta.