torstai 16. marraskuuta 2017

Meltio (saattaa) tapattaa ihmisiä

Somessa leviävät Niklas Meltion kuvat Kemijärven pakolaiskeskuksesta. SOME:ssa mikä tahansa leviää hetkessä minne tahansa. Niin levisivät Koutaniemenkin intiimit kuvat tytöistä, jotka silvottiin...Nyt heidän elämänsä on deletoitu yhteisön ulkopuolella. Tyttöjen alastomuus, tabun näyttäminen maailmalle ja yhteisölle maksettu raha ym muodostavat yhtälön - joka kenialaiskontaktieni mukaan vielä räjähtää suvun ja tyttöjen silmille.
-
Nyt Meltio kuvaa muslimimiehiä vähissä vaatteissa Suomessa, sitten samat miehet poistetaan täältä ja  kuvat leviävät klaanien sisällä Irakissa tai siellä minne asettuvat. Jo pelkästään kristittyjen alueilla eläminen ( kristityt kontaktit) ja oman ihon paljastaminen voi johtaa tappamiseen lähi-idässä.
Mutta suomalainen kuvajournalisti ei sitä käsitä, vaan ottaa hyödyn itselleen kun voi - mitä nyt noista muista. Mitäs antoivat leikata itsensä tai mitäs tulivat tänne järveen juoksemaan.
Valkoisen ihmisen arrogantti katse.
Typerät kuvaavat--- ja YLE typeryyttään julkaisee.
-
Tekisin tästä JSN:n kantelun, mutta sen johtaja esti edellisenkin kanteeni väittämällä, ettei ohjelmaa oltu esitetty 😃 YLE:ssä, joten tyhjän saa pyytämättäkin.


Kuvat YLE, copyright YLE ? - kuvaaja Niklas Meltio, kuvasitaatit kuvajournalismikritiikkiä varten.





Post Scriptum 1:
Hypoteettisesti: "entä jos musta kenialaiskuvaajahenkilö ( mies) tulisi Suomeen ja pääsisi kuvaamaan Jakomäkeen huumebileitä - joissa teinihenkilöt juoksevat ilman rihmankiertämää umpikännissä ympäri asuntoa ja naiskentelevat iskän ja äipän bunkassa...ja sitten hän julkaisee kaman someen, josta se leviää Suomeen. Mitä ajattelisit rakas YLE?"
Koutaniemi ja Meltio saavat tuhota ihmisten elämiä YLE:n tuella, mutta entä tuo hypoteettinen kenialaiskuvaaja? Saisiko hän, julkaisisiko YLE ?


Post Scriptum 2: Vahinko on jo tapahtunut, joten en laita laatikkoa henkilöiden kasvoille. Minun sivuni ei YLE:n julkisuudelle ihan pärjää 5 - 15 lukijan päivävauhdilla.

Hi guys!
This story is about a finnish photographer who shot a story in a refugee center and local R and T media, YLE run the story in the web. Pics show the refugees in almost no clothes at all - which is strict taboo in Iraq. Now those refugees are turned back and who knows what happens to them back in middle east. Would You shoot such a story?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Alkoi kiinnostaa, että onko tämä alastomuus oikeasti niin vakavaa tässä tapauksessa. Miehethän ovat suostuneet kuviin tietäen oman pukeutumisasteensa. Onko kaikkialla Esimerkiksi Irakissa niin fundamentalistista? Googletin sitten että nude iraqi men. No... Ei ehkä olisi kannattanut kuvahaulla ಥ﹏ಥ. Mutta löytyi mm. Daily Mailin kuva, jossa vähäpukeisia miehiä Irakissa: http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-2668435/Iraqi-prime-ministers-focus-defend-Baghdad.html -Anon1000
Mikä on kuvaajan vastuulla, mikä kuvattavan?

Jore Puusa kirjoitti...

Kuvattavalla ei ole mitään vastuuta.
Kuvaajalla ja kuvien levittäjällä kaikki.
Kukaan ei voi tietää mitä miehille tapahtuu Irakissa - kun he ovat olleet pitkän ajanjakson kritittyjen maassa ja tiedetään suuri joukko kristinuskoon kääntyneitä turvapaikanhakijoita. Jotjut seudut Irakissa ovat sekuläärejä jotkut ankaran uskonnollisia.
Harva suomalainenkaan tajua mitä voi seurata kun oma kuva on SOME:ssa, sitä ei saa koskaan sieltä pois.

Anonyymi kirjoitti...

Krhm, mitä kirjoitit edellä S. Oksasesta on päinvastainen näkemys kuin että "Kuvattavalla ei ole mitään vastuuta." Hänen tapauksessaan vastuu oli nimenomaan kuvattavalla.

Mutta ehkä irakilaismiehet eivät ole itsekään niin innostuneita heimoperinteistä. Ainakin tämä Wareth Kwaish (ks. linkki) pyrkii purkamaan tabuille rakentuneita perinteitä. Ja hyvä niin. Jos Islamilaisissa maissa halutaan muutosta, todennäköisesti sen täytyy lähteä miehistä, ymmärtääkseni siinä ympäristössä valta-asetelma on tällainen.

Minulta hatunnosta nakuileville vapautuneille irakilaisnuorukaisille. Samoin Oksaselle - Rohkea nainen joka uskaltaa olla oma itsensä, hyvä esimerkki siinä. Ehkä kuitenkin siinä voisi olla enemmän tasapainoa sukupuolien välisen tasa-arvon kohdalla, enkä ole samaa mieltä kaikesta kuin hän. Kerron sen hänelle jos tapaan joskus.

https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/07/young-iraqi-filmmakers-break-taboos.html
ANon 1000
Hyvät loppuviikot :D

Jore Puusa kirjoitti...

Sofi Oksasen yksityisyydensuoja on alentunut. Irakilaisten ei. he ovat yksityishenkilöitä, joiden kautta kuvaaja hankkii itselleen julkisuutta ja toimeentulomahdollisuuksia.
Sofi Oksanen taas hankki itselleen toimeentulomahdollisuuksia kirjailijana tietäen- mitä seuraa alastomana tai sidottuna kuvatuksi tulemisesta.
Valovuoden ero-
Tapetusta irakilaismiehestä ei juuri ole hyötyä muutoksen suhteen ja Suomessa voi olla myös pakolainen miten haluaa elleivät rasisti ja fasistit estä.
Mutta kun käy siellä ja kävelee kadulla tuntee uhkan ihan eritavoin kuin täällä.
Sofi Oksanen voi mainisti olla mitä haluaa, minä olen viimeinen sitä estämään, mutta olen 40 vuotta liikkunut noissa piireissä työssä enkä usko yhdenkään siellä toimivan puhtaisiin papereihin. Sukupuolten tasa-arvo ei synny Sofi Oksasen kautta hänen hyökätessään niiden miesten kimppuun joita hän ensin käyttää hyväkseen vakauttaakseen asemansa. Sama pätee #metoo ihmisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt jo nähty Ylen dokumentti oli koskettava. Irakilaiset eivät esiintyneet siinä vastentahtoisesti.