keskiviikko 4. lokakuuta 2017

3788 km - Eläimet

Porohan siis ei ole mikään Einstein.
Voidaan kysyä, että onko sillä aina kaikki ahkiot perässä. Tai kaikki lappalaiset pulkassa.
-
Tässä setissä Puusan retku menossa joulupunkkia tapaan. Ja tiellä painelee kohti Ivalon kapakkaa neljä poroäijää.
Niillä on nimetkin, vasemmalta 
Halla-Pano, Allah-Laho, Halla-Laho ja Halla-Aho.
Mä tiiraan ja tähtään Hymeriä ohi äijäjoukon, kun Halla-Pano haistaa vasemmalta käsin melkosessa kiimassa skutassa möyrivän vaatimen menkat ja ottaa siltä juoksemalta suunnan kaakkoon - että koparat roukuu. Vaatimen nimi on siis tietty toi Laura-Aho.
-
Muut äijät on vähän nyreissään jenginpetturille, koska ne oli sopineet mennä yhessä dokaan ja tsiigaan Ivalon vaatimia, jos vaikka pääsis taajoon kapakan taakke skuttaan. Mutta tiesihän ne, että Halla-Pano lähtee vetään jengistä heti, kun kesken jotoksen joku poroneito on pornoneito.
-
No Halla-Pano saa pakit. Ikäänkuin salamapakit, jotka on vähän kuin juoksukaljat.
Ukko saa sorkasta testikkeleille ( koska sitä ei ole vielä purtu eli ruunattu) ja päättää sitten mennä jengin kanssa bisselle yhessä.
Se vetää kovaa ja kallistaen mun bilikan edestä ja kun takakoivet luistaa pikitiellä, koko ukko menee persiilleen siinä. Siltä pääsee poronkusemat ja poronpapanat samaan läjään just senttiä ennenkuin teen sen persustasta poropizzan. Heikko esitys - tuumaa muut lahosarvipäät, mutta lopulta koko jengi pääsee tiskille vetään Lapin kultaa ja tsiigaan haneja.

Mutta asiaan. Kun olin Ivalossa yötä, kävin ennen nukkumaanmenoa baarissa oluella. Siellä oli ilmoitustaululla ylläoleva tuloste www sitestä, jota en ollut uskoa. Piti mennä kysymään baristalta, että onko tämä joke. Ei ollut. Beizoja eli keihäsantilooppeja oli näkynyt Ivalosta pohjoiseen. Hirviporukka oli sellaisen vahingossa kaatanutkin ja kehunut kovasti lihaa. 
Beizoja oli tuotu Neuvostoliittoon Sudanista tarkoituksena risteyttää hirvien kanssa. Mutta ei se ollut onnistunut. Meni kuten Stalinin alkuunpanema yritys risteyttää ihminen ja simpanssi. Ei siitäkään tullut lasta eikä pa...aa.
-
Aitaus oli pettänyt ja muutama Beiza oli karannut jo kolmisenkymmentä vuotta sitten. Vastoin odotuksia ne selvisivät talvien yli ja alkoivat siirtyä Norjaan ja sitten Suomeen.
Ja koska mulla on lehtikuvaajan tuuri - niin sata kilometriä ylempänä alkoi tapahtua.


Tässä Beizauros Nuoksemagutsijarrin rannalla aamusumussa. Eläin on lihaksikas ja ainoana märehtijänä saattaa ottaa järvestä kalaa. Toki väitetään, että poro voi ottaa ja syödä sopulin -mutta siitä ei ole varmuutta.


Tutkijoille uusi havainto on Beizojen ja porojen laiduntaminen yhdessä. beizat ovat tokkien laidoilla kuin vahdissa. Ilmeisesti ne kookkaina ja terävillä sarvilla varustettuna voivat hankaloittaa susien toimia.


Tässkin kuvassa on Beizauros ( tai naaras) hiukan porotokan ulkopuolella ( katso oikealla lumiaidan taakse). Porot suhtautuvat niihin ( ei lumiaitoihin) varautuneesti, koska Beizauros painaa kolme kertaa sen mitä vaadin ja saattaa lanata naaraan maahan yrittäessään taajoa tätä.
Feministit eivät ole tiettävästi huomanneet tätä. Tiesithän - että amerikanenglanniksi aviomies on HUSBAND ( ruotsissa HUSSE vaan). Tästä huomiotaulusta saakin sen käsityksen, että naiset ja porovaatimet jotenkin yhdistetään arvoltaan, koska porojenhoito näyttää olevan husbandry englanniksi. Mielestäni tuohon pitäisi puuttua heti.
Ja ei oltaisi Lapissa, ellei joku Jounhi olisi ottanut Hokmannintipoissa sihtiä peltiporoon ja lasauttanut siihen luodikolla muutaman reikäsen..
-
Nunnukka loilaa ja Jouhnin Ladan Nivan takapenkillä tyttäret että: "
Áigi golihii, ráhkistan du eambo go ovttage eará"
Johon Jhouni että: "O lei buorre, Ráhkistan du"
Johon taas tytöt että: "Atte dal munnje duhpáha!
Alkaa mennä kuumaksi - sanoo kiväärisankari nimittäin: "Bahčit buot ilu"
Ja gimmat alkaa käkättää: "Boaittobeallai bálggesčuovgga, Čieža čáppa čáhppes cizáža, čohkkájit ja čuhket čázi, čađa čoddaga čoavjái čoliide.
-
Huhhuh sanon minä, vaikka en paljoa pohjoissaamea osaakaan - niin aika suoraan tytryt tuossa asian ilmaisee.


Ja finaaliin elukka bloggauksessa.
Oltiin faijan ja mutsin kaa 1962 Lapisa ja Skibotnisa. Reissun kohokohta oli - kun mutsi meni pissille kolme metriä teltan taakse ja eksyi vaivaiskoivukkoon. Huusi kuin hinaaja jumalaa avuksi. Mentiin tsiighaan ja thäti oli polvilhaan, khäet kohotethuna. Luuli että kuukheli tulee ja vie.
-
Siltä reissulta jäi eräs muisto Norjasta. Siellä kun makasi tiellä lampaita ja niitä piti kuplalla väistella. Ne oli aitoja rasvaläntähampaita. Tai siis noin se mulle korvamadoksi kakarana kääntyi.
Tässä aiheesta enemmän, jos et usko.
Jossain vaiheessa tunsin norjalaisen Kurtin, joka oli NATOjoukoissa kuvaajana ja hän vitsaili ( jos nyt norjalainen yleensä osaa vitsailla) zoo vitsejä lampaista ja niiden raskaasta hännästä, mutten viitsi perheohjelmassa kaikkea kertoa.
Lievimmästä päästä oli kysymys: "Miksi lammaspaimenella on korkeavartiset saappaat jaloissaan?"
-

Ja lopuksi melkein taivaaseen video...nähdä Norja ja kuolla ei ihan toteutunut.
-

Eat Your heart out, honey :-)