keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

8 zineä obduktiossa ( kujo)

Tässä maassa ilmestyy noin 4000 painettua lehteä. Joukkoon kuuluu seitsemänpäiväisiä sanomalehtiä ja kerran vuodessa ilmestyviä aikakausilehtiä. Kirjo on valtava ja esimerkkinä 250 listattua on tässä.
-
Aikakausilehtiä kannettelevat kannet ja niiden visu. Erityisesti, kun lehden myynti on irtonumeroiden varassa ja hetken ostopäätös syntyy kansikuvan perusteella. Useat pienimmistä lehdistä ovat kirjastoissa luettavina. Silloinkin kansi merkitsee paljon. Kirjaston lehdet toki luetaan, jos niiden erityinen sisältö merkitsee lukijalle. Hän ei kannesta piittaa, jos syöpä-lehti on tärkeä. Mutta kokonaisvaltainen suomalainen visuaalisuus näkyy paljastavasti lehtihyllyn äärellä seisoessa. Mieli tekee tarttua satunnaisesti aina siihen lehteen, jonka lähtö on voimakas ja kiinnostava. Lehden uskottavuus paraneen jos kansi olisi ammattimaisen näköinen. Toisaalta välittääkä kukaan enää siitäkään mitään?
-
Kansien arviot
Liikennevilkku on Liikenneturvan lehti. Kuten lähes aina, lehden kansi on pönötyskuva naisesta. Niinsanottu laajennettu passikuva
Kansikuvalla ei ole mitään tekemistä lehden nimen ja kannen äläysten kanssa. Kuvassa on vain joku nainen. Toki hän liittyy varmaan juttuun, mutta ainoa yhteenliittävä tekijä-koululaiskuljetusmerkki peittyy otsikon alle. Kasvot osittain puhjenneet. Sormet katkeavat rumasti. Amatöörimäinen kuva.
Jos lehdestä peittää otsikon liikenne sanan, voisi lehti olla minkä tahansa elämänalueen äänenkannattaja.Syöpälehden kansi etenee iloisella laajennetulla passikuvalla, joka on hieman ammattimaisempi kuin edellisessä. Kansi tiedottaa kuvalla: "Näin iloista on sairastaa syöpää, jippii." Sana syöpä leimaa aika rumasti henkilön..ikäänkuin häneen viitaten ja häntä dissaten. Passikuvan nainen kehottaa hakeutumaan hoitoon jne..... mutta tuota saa hakea fontituksen hajotessa kaulahuivin päällä. Myös tässä lehdessä syöpä sanan poisto tekisi lehdestä geneerisen naistenlehden.


TTT lehti on??? Turun Taitajien Töräys tms? Logoa tukeva teksti painuu näkymättömiin. Tässä pönöttää kaksi ukkelia - joilla ei myöskään ole näkyvää kosketusta TT alueeseen. Ellei sellaiseksi lasketa lentokonetta, joka jysähtää toisen takaraivoon.
Kansi on täynnä äläyksiä, joiden sekava fontitus syö lehden kannen voiman kokonaan. Toinen sedistä on keltainen ja toinen vain kalvakka ja puhjennut. Amatöörimäisen näköinen suoritus


Suunnistajalehti on saanut idean. Viedään joulupukki suunnistamaan. Suunnistuksesta ei näy yhtään mitään, Pukki lukee ilmeisesti ostoslistaa tai on kuusivaras ja juoksee poliisia pakoon. Tökerössä kuvassa kiinnittää huomion pukin koltun alta paljastuvat juoksuhousut. Pakko olla toimittajan kuva? Lapsenkakan värinen fontitus on suoraan ID:n insinöörivälistyksillä - ei optisesti välistetty. Melkoisen banaali pohjanoteeraus - josta olisi pikkuriikkisella  vaivalla saanut jotain hauskaa.


Jos oli joulupukki kamala, niin vielä kamalampi on Skeptikkolehden amatöörimäinen piirroskansi puhekuplineen. Mieleen tulee randomkoulun vanhempainyhdistyksen oma julkaisu - johon Lasse 8 v. on piirtänyt jotain. Olen varsin skeptinen tästä - vaikka ymmärrän erinomaista työtä tekevän yhdistyksen rahapulan. Lehden arvo ja merkitys laskee tällaisen kannen myötä.


Kielikello antaa periksi ja luottaa arkistokuvan voimaan. Punainen palkki on mysteri, se syö koko kannen voiman ja erillaisia asioita on siroteltu sinnetänne kantta. Revontulen merkitys selviää EHKÄ kun lukee "taivaanrannan maalari" sanaparin? tai sitten ei. 


Ketju on kehitysvammaisten oma lehti. Sen kansi on siroteltu täyteen elementtejä, eli monenvärisiä äläyksiä. Tähän lehteen kuvasin joskus itsekin - mutta kun en suostunut preppaamaan päätoimittajan tytärtä taidealan pääsykokeita varten- loppui duunit ja sain nimen "inhottava menninkäinen" :-) Tärkeintä on työn substanssi, eikö. No..jalaton nainen kiikuttelee varpaatonta poikaa tuolissa, jonka jalakset ovat poikki. Pakko olla toimittajan oma kuva. Sekasotku ja amatöörimäinen kuva. Jännää - miten käsiä on sinnesuntänne ja rouvan vartalo on musta aukko.


Ilmailulehti on myös fonttisekametelisoppa. Nyt mennään ukkelinkuvalla. Setä tsiigaa kaukaisuuteen Malmilla. Lentokenttärakennuksen puolikas on ainoa ilmailuun liittyvä asia, ellei ota huomioon taivaalla killuvaa (syväys?) autonrengasta. Luulin aluksi, että tämä on rengasalan lehti.
Komeat mustat hanskat sedällä ja laajiksella täräytyksen jälkeen isommat kuin ukkelin yläkroppa. Amatöörimäinen esitys, kuten kaikki nämä muutkin.