sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Akseli häpeä (kujo)

Kuvasitaatti arvostelua varten HS / Akseli Valmunen 15.1.2017Pohjoismaiden parhaaksi nuoreksi valokuvaajaksi valittu Akseli Valmunen ottaa vuosikausiin surkeimman lehtikuvan Helsingin Sanomien sunnuntaiosastoon 15.1.2017.
Häpeä jumalauta!
Räpsäyksesi -jota varten olet mennyt ihmisten kalustettuihin huoneisiin, on kammottavaa amatööripaskaa. Miltä luulet, että uhristasi tuntuu? Mitä luulet alalle tunkeutuvien ilmaisamatöörien ajattelevan, kun kuvasi roikuu kohta Matti Harjun "Kamalat lehtikuvat" osiossa?
-
Kuva on otettu salamalla tai muulla huoneen valoisuuden parilla aukolla ylittävällä keinovalolla, uhrin pään kummallakin puolella on heittovarjot. Uhrin suu on jäänyt todella pahaan - ilmeen valmistumisasentoon - paljastuneine hampaineen ja silmät roikkuvat puolitangossa. Pokemon kamaa eli jutun aihetta saattaa olla  pöydällä. Tiesitkö, että lehtikuvaajan pitää kuvittaa synkronissa otsikon ja jutun kanssa. Jos tiesit, miksi sitten kuvaat uhrin huoneesta 2/3 merkitseväksi, haluatko esimerkiksi näyttää erityisesti hänen sohvansa?
-
Tämän suorituksen jälkeen ihmettelen kenelle olet antanut tai mitä maksanut, että olet päässyt siihen missä olet? Et tilannettasi ainakaan valokuvausosaamisellasi ole saavuttanut. Miten helvetissä toimituksesta ei ole löytynyt ihmistä, joka olisi laittanut sinut niiltä seisomiltasi uudelleen keikalle paikkaamaan kama kuntoon.
Ne, jotka loivat takavuosina HS:n maineen visuaalisena tuotteena oksentavat kun näkevät mitä teet. Näitä Tukholmaan muutama kymmenen ja tukijasi joutuvat palkkaamaan Perussuomalaisten Putkosen selittämään kuvasi parhainpäin. Samalla tämä koko tabloidin levyinen veto on osoitus siitä, mihin kuoppaan olemme pudonneet ihmettelemaan median romahdusta.
Kuva on osa laajempaa "koutaniemisyndroomaa", jossa lahjattomalla kuvaajalla on niin paljon sosiaalista someosaamista, tuttuja tai ulkonäköä - että hän ajautuu tekemään todella osaavien työtä ja työntää visuaalisesti kykenevät syrjään.