perjantai 16. joulukuuta 2016

Nesteessä ollaan ( yhteiskunta)


Jotta voisimme ajaa autolla ja lämmittää kotimme - tarvitaan öljystä jalostettuja tuotteita. Niitä tekee Neste Oy. Suomessa on kaksi jalostamoa - Naantalissa ja veneeni parkkipaikan vieressä Sköldvikissä.
-
Kun Neste katsoo, että putkista pitää ajaa ulos jämiä jalostuksesta, laitetaan liekki loimuamaan ja levitetään terveellisen näköistä savukaasua ympäristöön. Yleensä Mordortyyppinen näky leimuaa öisin, mutta 14.12. taivas oli liekeissä myös hetkeä ennen pimeää. Olemme toki tottuneet helvetin pasuunoiden huutoon, kun putkia hoonataan. Koekaniineja ovat Svartbäckin ja Spjutsundin kylien asukkaat, jotka vetävät tämän skeidan kiduksiinsa.
Kun tapaa kyläläisen - hän toteaa väsyneesti, että se ja se sairastaa taas jotain keuhkosairautta. Nesteen mielestä kyse on aina sattumasta. Kun en ole lääkäri - siteeraan vain kylältä kuulemaani. Neste on iso työnantaja, joten jengi kuolee mieluummin hiukan liian aikaisin työllistettynä kuin puhtaassa ilmassa työttömänä.
-
Tiedämme, että parin vuoden päästä Neste aloittaa savukaasujen ja liekityksen hyötykäytön ja ne puhdistuvat merkittävästi. Se lohduttanee skeidaa rööreihinsä vuosikymmeniä vetäneitä?
Linkitän tämän jutun ympäristöministeriöön, kuten olen tehnyt monta kertaa 19 vuoden aikana, jolloin paatillani olen alueella ajellut. Koskaan kukaan ei ole vastannut mitään.
-
Sköldvikin edustalla on lahti, jossa tankkerit makaavat redillä. Niissä on kaikenlaista mönjää sisällä. Luoja tietää mitä. Ne todennäköisesti laskevat painolastivetensä mereen ottaessaan jalosteita, kukaan ei vielä ole nähnyt hirviöitä meressä, mutta kaikenlaista paateista ryöppyää, kun sattuu ajamaan ohi. Me kaikki veneihmiset odotamme kauhulla, koska ensimmäinen tankkeri vetää pitkäksi  ja saamme muutama sata tonnia "arabic crudea" rannoille.

Lisää ympäristöystävällisiä valokuvia.

Lännestä koivumetsään päin.


Tankkerin puolikas näkyy redillä. Suunta etelään kohti Viroa.


Lännestä liekkiinpäin.


Pohjoisesta jo illemmalla. Mordor...kiitos Antti vertauksesta.